Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Juhana Vartiainen: Mitähän ihmettä demarit odottivat?

Kokoomusedustajan mukaan palkkatuki oli alusta asti näennäisreformi.

– Mitähän ihmettä demarit odottivat? Ihmettä kumminkin, ilmeisesti, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen twiittaa ”näennäisreformeista”.

Hän kommentoi Helsingin Sanomien uutista, joka on otsikoitu Hallituksen työllisyyspiina syvenee: Palkkatuen uudistamisen piti tuoda jopa 20 000 työllistä, mutta tuore arvio lupaa vain noin 1 000.

Uutinen perustuu tietoihin palkkatukiesitystä valmistelleen työ- ja elinkeinoministeriön työryhmän arviosta. Entinen pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi syksyllä palkkatuen tuovan jopa 20 000 lisätyöllistä.

– Se on yksinkertainen malli, jossa pitkäaikaistyötön saa suoraan verkossa päätöksen noin 700 euron kuukausittaisesta palkkatuesta. Mahdollinen työantaja saa niin ikään päätöksen saman tien ja voi siis käyttää tämän 700 euroa kyseisen työttömän palkkaamiseen, Rinne totesi elokuussa.

– Jos arviot pitävät paikkansa, niin pelkästään tällä palkkatuen yksinkertaistamisella voidaan saada 10 000–20 000 työllistynyttä lisää, hän sanoi.

Juhana Vartiainen totesi tuolloin palkkatuen todellisen työllisyysasrvion asettuvan 750-1500 väliin. Hän peräänkuulutti suhteellisuudentajua toimien arviointiin.

Eikö se ole aika mitätön toimi?, Vartiainen kysyi.

Koronakriisin nostettua työttömyysastetta hallitukselta on toistuvasti perätty syksyn budjettiriiheen toimia vähintään 100 000 uuden työllisen saamiseksi. Valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan hallitus ei lupaa ”hokkuspokkus-temppua” uusista työpaikoista.

Hallitusohjelman mukaan hallituksen pitäisi päättää budjettiriihessä 30 000 uuden lisätyöpaikan luomisesta.

LUE MYÖS:
Juhana Vartiainen: Palkkatuen merkitys on vähäinen (VU 9.10.2019)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt