Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Juhana Vartiainen: Mitä ihmettä tämä vero tarkoittaa?

Kokoomusedustajan mukaan maakuntaveroon liittyy avoimia kysymyksiä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen pohtii blogissaan sote-uudistuksen vaikutuksia Helsingille.

– Siinä maa olisi määrä jakaa hyvinvointialueisiin, ja Helsinki muodostaisi oman hyvinvointialueensa. Yli puolet nykyisestä kunnallisveron tuotosta ohjattaisiin valtiolle, joka puolestaan rahoittaisi sosiaali- ja terveydenhoidon hyvinvointialueilla. Kunnat velvoitettaisiin alentamaan kuntaveroa, Vartiainen kirjoittaa.

Helsingille sote-uudistus tarkoittaa Vartiaisen mukaan oman talouden huomattavaa pienenemistä.

– Samalla merkittävä osa kaupungin palkkalistoilla olevista ihmisistä siirtyisi valtion rahoittaman “hyvinvointialue”-Helsingin palvelukseen. Rahaa tulisi kuitenkin Helsingille selvästi vähemmän kuin nykytilassa.

Uudistukseen liittyy Vartiaisen mukaan yhä paljon avoimia kysymyksiä.

– Hallitus suunnittelee kuitenkin myöhemmässä vaiheessa hyvinvointialueille (“maakunnille”) omaa maakuntaveroa (“hyvinvointialueveroa”). Mitä ihmettä tämä tarkoittaisi Helsingille? Jos vero toteutuu, Helsingin taloudellinen autonomia kaiketi taas kasvaisi ennalleen tai lähes ennalleen.

Vartiainen pohtii myös päätöksenteon järjestämistä.

– Tarkoittaisiko tämä, että Helsingissä valitaan kaksi valtuustoa, “hyvinvointivaltuusto”, ja “tavallinen valtuusto”, ja kumpikin päättäisi omasta veroäyristään, “hyvinvointiäyristä”, ja “tavallisesta äyristä”? Tuleeko näiden organisaatioiden välille jonkinlainen palomuuri, vai voisiko ajatella, että sama valtuusto ja kaupunginhallitus huolehtisivat nykyiseen tapaan molemmista – mikä tuntuisi kovin luontevalta. Tässä tapauksessa siis “maakuntavero” tavallaan palauttaisi Helsingin autonomian, Vartiainen kirjoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt