Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Juhana Vartiainen IL:ssä: Järjestöjehut jarruttavat uudistuksia

Kansanedustajan mukaan ammattiliitot eivät pysty sopimaan Suomen kannalta tärkeistä työmarkkinauudistuksista.

Kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mukaan työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosikymmenten aikana estäneet useita talouden kannalta tärkeitä uudistuksia.

Hän toteaa Iltalehden julkaisemassa kirjoituksessa, että ”tupo-järjestöjehujen mielestä vain sellaisia uudistuksia saa tehdä, jotka EK-SAK-kartelli on hyväksynyt”.

– Pysähtyneisyyden ajan tulokset puhuvat puolestaan. Meillä on Pohjolan alhaisin työllisyys ja passivoivin työttömyysturva sekä EU:n kuudenneksi korkein työttömyys (vain Välimeren maista löytyy pahempaa).

– Siksi meillä on mittava julkistalouden kestävyysvaje ja työvoimapula, vaikka työttömyys on yli seitsemän prosenttia, Vartiainen sanoo.

Hän huomauttaa, ettei eläkeuudistusta olisi saatu tehtyä ilman valtiovallan aktiivista roolia. Ruotsi toteutti vastaavan uudistuksen jo 1990-luvulla.

Esimerkiksi Sata-komitean yritys järkeistää sosiaaliturvaa kaatui vuosikymmen sitten järjestöjen vastustukseen. Myös paikallisen sopimisen laajentaminen ja henkilöstön vaikutusvallan vahvistaminen kariutuivat kiky-neuvottelujen yhteydessä.

– EK-SAK-kabinettiveteraanit eivät suostu näkemään yhteyttä työttömyyden ja oman toimintansa välillä. Vanhan kabinettivallan sokea omakehu ja Suomen todellisuus ovat täysin käsittämätön yhdistelmä, Vartiainen toteaa.

– Ikääntyvän maan tarvitsemat reformit ovat liian vaikeita ammattiliitoille ja poliitikkojen on ne tehtävä. En tiedä esimerkkejä tepsineistä reformiohjelmista, jotka olisi tehty konsensuksessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt