Verkkouutiset

Juhana Vartiainen aktiivimallista: Näin turhat kärsimykset olisi vältetty

Aktivointitoimea piti alun perin soveltaa vain ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen Juhana Vartiainen sanoi eduskunnan täysistunnossa, että aktiivimallikeskustelussa on kysymys suomalaisen yhteiskunnan hitaasta heräämisestä pohjoismaisen hyvinvointivaltion rahoituksen perusdilemmaan.

– Kun meillä on hyvä sosiaaliturva ja toisaalta meidän väestö ikääntyy, niin meidän on välttämättä nostettava työllisyysastetta. Taloustieteellinen tutkimus kertoo aika selvästi, että silloin pitää vaikuttaa työnteon kannustimiin.Se voidaan tehdä tuloverotusta alentamalla, sosiaaliturvaa leikkaamalla tai lisäämällä erilaista velvoittavuutta.

– Kaikki nämä keinot ovat käytössä muissa Pohjoismaissa, joissa niitä ei enää niin naiivilla tavalla paheksuta kuin mitä tässä salissa käydyssä keskustelussa, Juhana Vartiainen sanoi.

Hän huomautti, että Suomessa on periaatteessa aina ollut teoreettinen velvoite hakea työtä, kun saa työttömyysturvaa.

– Mutta käytännössä siitä ei ole kovin paljon välitetty. Ja nyt ihan perusteltu pelko on, että tässä palataan siihen vanhaan maailmaan, jossa työttömyys voi jatkua vaikka kuinka kauan eikä siitä oikeasti välitetä yhtään mitään.

– Eritoten on sääli, että tämä aktiivimalli lopultakin sai sitten sellaisen muodon kuin se sai eli että sitä sovellettiin myös työttömyyspäivärahalla ja työmarkkinatuella oleviin. Virkamiesten alkuperäinen ajatushan oli ollut, että sitä olisi sovellettu ainoastaan ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, ja jos näin olisi tehty, niin silloin me olisimme välttäneet monet ihan turhat kärsimykset ja köyhyyden ongelmat, jotka aktiivimallin soveltamisesta näihin heikomman työmarkkina-aseman pitkäaikaistyöttömiin syntyivät, Vartiainen pahoitteli.

Kansanedustaja kysyi ”kannattaako pitää kiinni tästä ajatuksesta, joka valitettavasti myös (Antti) Rinteen ja teidän vasemmisto-keskustan hallituksella näyttää olevan, jonkinlainen Mooseksen pyhä kivitaulu, että työmarkkinajärjestöt saavat määrätä työvoimapolitiikan ja työllisyystoimien suunnan ja käyttää niihin veto-oikeutta”.

– Minä olen aivan vakuuttunut siitä, että jos te, arvoisa vasemmistohallitus, mielitte lainkaan päästä lähelle tätä tavoitettanne, niin ettette te siihen pääse, jos te pidätte kiinni jääräpäisesti siitä, että järjestöt saavat päättää ja määrätä ja käyttää veto-oikeutta suomalaisen työllisyyspolitiikan suhteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)