Pääministeri Juha Sipilä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Alberto Claramunt: Juha Sipilän viimeinen show

Pääministeri järjesti vaalikauden loppuun manööverin, josta jää omituinen maku.

Pääministeri jysäytti pommin, hän pyytää hallituksen eroa. Syynkin me jo toki tiedämme, sote.

Juha Sipilä toteuttaa nyt aiemmin lupaamansa. Hän on useaan otteeseen todennut, että hallitus kaatuu, jos sen suurin hanke sote ei mene eteenpäin. Keskustalaiset tiedottavat nyt tiiviisti, että meillä on pääministeri, joka kantaa poliittisen vastuun.

Lupauksestaan Sipilä toki pitää kiinni, mutta hänen manööverinsä on vahvasti taktinen, koska vaalit ovat jo nurkan takana ja hallitus joka tapauksessa vaihtumassa. Sipilä haluaa, että hän tekee johtopäätökset, ei esimerkiksi puhemiesneuvosto, jonka oli määrä kokoontua samaan aikaan kuin Sipilä pitää infoaan Kesärannassa. Hallitus siis jatkaa tiedotustilaisuudenkin jälkeen toimitusministeristönä.

”Lupauksensa pitävä” pääministeri, keskustan puheenjohtaja valmistautuu tempauksellaan vaalitaistoon. Kun hallitus eroaa, keskustalaiset edustajaehdokkaat saavat olla vaalikentillä kahdella pallilla: sekä puolustamassa hallituksen aikaansaannoksia talouden tervehdyttämisessä että myös vetäytymässä vaikeiden asioiden vastuusta. Samalla toki koko paketti avautuu. Edessä on sekametelisoppa, jossa luumut pyritään poimimaan kukin parhaansa mukaan. Keskustalla ei ole hävittävää. Sen kannatus on niin alhainen, että nyt puolue polttaa maata takanaan. Kuvioon kuuluu sekin, että keskustalaiset syyttävät soten kaatumisesta valinnanvapautta, vaikka maakuntauudistuksella oli vahvat perustuslailliset ongelmansa.

Keskusta ja pääministeri pimitti vetonsa loppuun saakka, vasta perjantaina aamulla asiasta kerrottiin hallituskumppaneille. Näin toimii keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, pääministerit hoitavat asioita toisin.

Juha Sipilästä on jäämässä poliitikkona rikkinäinen kuva. Hallitusohjelmaa kirjatessa hän oli vahvimmillaan. Kun poliittisia paineita alkoi kertyä, piirtyi esiin toisenlainen poliitikko. Ensin uhattiin kävellä presidentin luo, kun keskusta ei ollut saamassa tarpeeksi vahvaa maakuntahallintoa Suomeen. Lopulta hän sitten kaataa hallituksen, kun aika ei riittänyt soten viemiseen eteenpäin, aivan vaalikauden loppumetreillä.

Kysymys kuuluu, mikä uskottavuus Sipilällä on viedä keskusta vaalitaistoon, kun maata poltetaan ja taustalla kyhätään jo puheenjohtajan vaihtoa Sipilästä Annika Saarikkoon. Toisaalta, menetettävää ei ilmeisesti ole. SDP kiittää joka tapauksessa.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt