Verkkouutiset

Juha Sipilän mukaan Suomesta on tullut porvarillinen DDR

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän mukaan syyt luottoluokituksen laskuun johtuvat hallituksen epärealistisesta talousohjelmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suomen tilanne on vakava. Suomesta on tullut porvarillinen DDR. Olemme rakentaneet keskinäisen luottamuksen tilalle tiukasti säännellyn ja normitetun yhteiskunnan, sanoi keskustan puheenjohtaja, kansanedustaja Juha Sipilä keskustan ryhmäpuheessa eduskunnassa keskiviikkona

Eduskunta keskustelee opposition välikysymyksestä hallituksen talouspolitiikasta ja Suomen talouden kehityksestä.

– kysymys on turhan ja päällekkäisen tekemisen karsimisesta.

Sipilän mukaan syyt luottoluokituksen laskuun johtuvat hallituksen epärealistisesta talousohjelmasta. Uutena asiana luokittaja nosti esiin uudistusten ja päätöksenteon vaikeuden.

– Hallituksen rakennepaketin toimeenpano on ollut poikkeuksellisen saamatonta. Samoin kaikki budjetit ja kasvuennusteet ovat olleet liian toiveikkaita toteutuneeseen verrattuna. Esimerkiksi ensi vuoden budjetti perustuu tuplakasvulle verrattuna komission eiliseen ennustukseen. Olipa selitys mikä tahansa, hallitus on epäonnistunut kaikissa talouspoliittisissa tavoitteissaan.

Sipilän mielestä tarvitaan tiukka menokuri ja toimia talouskasvun vauhdittamiseksi.

– Rakenneuudistukset ja julkisten palvelujen tuottavuuden kasvu ovat paras tae menojen kurissa pitämiselle. Sote-uudistuksen eteenpäin viennissä ja kuntien tehtävien karsinnassa ei saa vitkutella.

Hän korostaa, että jos talouskasvumme ensi vuoden jälkeen on 2 prosenttia ja julkisten palvelujen tuottavuus paranee puoli prosenttia vuodessa, valtion tulot ja menot ovat tasapainossa vuonna 2020.

– Tämäkin edellyttää sitä, etteivät mitkään kulut nouse inflaatiota enempää. Jos tällä uralla ei pysytä, tarvitaan muita toimia.

Sipilä muistutti, kuinka keskustan maanantaina pidetyssä Työpäivä -tilaisuudessa tunnistettiin kasvunmahdollisuuksia erityisesti biotaloudessa.

– 200.000 uuden työpaikan luominen on täysin mahdollista kymmenessä vuodessa. Se vaatii kaikkien puolueiden, työmarkkinaosapuolten sekä yrittäjien yhteistä sopimusta näivettymisen ja apatian tilan lopettamiseksi.

Hänen mukaansa Tuottavuuskeskustelu on Suomessa todella vaikeaa. Verohallinto on hänen mielestään kuitenkin hyvä esimerkki tästä.

– Siellä saavutettiin yli 20 prosentin tuottavuushyppy digitalisaation ja tietotekniikan avulla 10 vuodessa. Henkilöstö väheni noin 2000 henkilöllä eläköitymisen kautta. Henkilöstön työtehtävät muuttuivat asiantuntijatehtäviksi ja työtyytyväisyys parani. Meidän verovelvollisten veroilmoitus on nykyään sähköinen ja pitkälle automaattinen. Tätä on tuottavuuskehitys käytännössä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)