Verkkouutiset

Juha Sipilä Ylellä: Eduskuntaa vastaan ei pidä lakkoilla

Pääministerin mukaan tiedonannolla haetaan eduskunnan linjaus irtisanomislakiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää erikoisena sitä, mikäli ay-liike päättää jatkaa vastatoimia myös sen jälkeen, jos eduskunta antaa ensi viikon luottamusäänestyksessä tukensa irtisanomislain valmistelulle.

– Olisi aika erikoista, jos eduskunnan linjausta vastaan lähdetään jatkamaan poliittisia lakkoja ja toimia, Sipilä sanoi Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Ammattiyhdistysliike on vaatinut, että hallitus keskeyttää irtisanomislain valmistelun. Sipilän mukaan tiedonannolla haetaan nyt maan korkeinta valtaa käyttävän eduskunnan linjaus asiaan.

– Nyt on tärkeintä, että eduskunta linjaa kysymyksestä, jonka jälkeen palataan normaaliin arkeen.

Haastattelussa Sipilältä kysyttiin, pitäisikö poliittiset lakot kieltää Suomessa.

– Poliittisia lakkoja saa Suomessa järjestää. Siihen on oikeutus ja se on osa demokratiaa. Mutta kun poliittinen lakko järjestetään, pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään.

– Jos eduskunta on asiasta lausunut, silloin kynnyksen pitää olla aika hurjan paljon korkeammalla. Hallitusta vastaan näitä mielenilmauksia ja lakkoja on tehty Suomessa moneen kertaan. Mutta eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla, Sipilä sanoi.

SAK:n johtajat ovat syyttäneet Sipilää lupausten rikkomisesta. Sipilän väitetään vakuuttaneen ay-johtajille henkilökohtaisesti, että työttömyysturvaan ei tehdä heikennyksiä kilpailukykysopimuksen hyväksymisen jälkeen.

Sipilän mukaan ”mitään lupauksia ei ole rikottu”. Hänen mukaansa myös kolmikantaista valmistelua on kunnioitettu.

– Tätä edeltävää työaikalakia valmisteltiin puolitoista vuotta kolmikantaisessa työryhmässä. Tätäkin lakia epävirallinen kolmikantainen työryhmä on käsitellyt kolme kertaa. Kaikki kolmikantaosapuolet ovat päässeet lausumaan.

– Mutta oma lähtökohtani on ollut koko ajan se, ettei voi olla sellaista tilannetta, että yksi osapuoli kolmikannassa jarruttaisi tai veto-oikeudella pysäyttäisi jonkun prosessin. Tässä työllisyysasteessa ei oltaisi, jos emme olisi vaatineet kolmikannalta tuloksia, Sipilä totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)