Juha Sipilä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Juha Sipilä: Soten kaatuminen olisi suuri pettymys maakunnissa

Pääministeri pitää uudistuksen läpimenoa ratkaisevan tärkeänä myös vanhustenhoidon valvonnan kannalta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan marraskuun 2015 hallituskriisi oli jälkikäteen arvioituna tarpeellinen sote-uudistuksen vaatiman pitkän valmisteluajan vuoksi.

– Tätä on yritetty kahdella edelliselläkin hallituskaudella, joten asia ei ole helppo. Vedin sen tuolloin tiukalle, koska tiesin, kuinka suuresta uudistuksesta on kyse, Sipilä sanoi Politiikan toimittajat ry:n keskustelussa.

Hän huomautti, että uudistuksen kaatuminen olisi suuri pettymys maakunnissa, joissa valmistelut ovat jo edenneet pitkälle. Sipilän mukaan vanhustenhoivassa ilmenneet vakavat puutteet ja laiminlyönnit vain korostavat sote-uudistuksen tarvetta.

– Nyt palveluita järjestämässä on 300 toimijaa, mutta jatkossa vain 18. Hallitusohjelmaankin merkitty valinnanvapaus tarkoittaa leveämpiä hartijoita palveluiden tuottamiseen, ja se tulee porrastetusti mukaan, Juha Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa julkisuudessa olleet tapaukset osoittavat, että pienissä kunnissa valvontavastuu ja alihankintaosaaminen on heikommalla tasolla kuin tulevissa maakunnissa. Sipilä kertoi myös pohtineensa pitkään suurten yksityisten toimijoiden asemaa vanhuspalveluiden tuottamisessa.

– Arvojen pitäisi ohjata alan toimijoita enemmän kuin taloudellisen tuloksen tavoittelu. Samat yritykset olivat ensin esillä verokikkailullaan ja nyt palvelun huonolla tasolla, joten koko toimialan pitäisi katsoa peiliin. Ja samalla miettiä, ovatko ollenkaan oikealla alalla, Juha Sipilä totesi.

Pääministeri korosti yritysten yhteiskuntavastuuta ja yhteisten pelisääntöjen noudattamista.

– Koko alaa ei saa kuitenkaan leimata, sillä vanhustenhoidon parissa on muitakin kuin vain jättejä. On paljon perheyrityksiä, joissa ihmisiä hoidetaan kuin perheenjäsentä hyvin toimivissa yksiköissä, Sipilä sanoi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla laadittujen toimenpiteiden avulla voidaan Sipilän mukaan puuttua esimerkiksi niin sanottujen haamuhoitajien kaltaisiin väärinkäytöksiin.

– Sote-uudistus on tärkeää saada maaliin selkeiden ohjeiden, valvontaresurssien ja leveämpien harteiden vuoksi. Nyt osa yrityksistä on mennyt hyvällä palvelutasolla sisään ja sitten alkanut tinkiä toiminnastaan. Tämä on juuri se, mitä ei saa tapahtua. Sen vuoksi muutin myös omaa kantaani hoitajamitoituksessa, Juha Sipilä sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt