Keskustan kansanedustaja Juha Sipilä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Juha Sipilä: Somessa lietsotusta vihapuheesta on lyhyt matka tekoihin

Entisen pääministerin mukaan jos heittää tahallisesti bensaa liekkeihin, ei ole syytön.

Entisen pääministerin, kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomestakin löytyy Yhdysvaltojen tavoin poliittisia voimia, jotka hakevat pikavoittoja tietoisesta vastakkainasettelusta ja jakolinjojen pystyttämisestä.

– Ne pyrkivät jakamaan ihmiset meihin ja heihin. Uskoa demokraattiseen prosessiin rapautetaan puhumalla vaaleilla valituista poliitikoista kansasta vieraantuneena eliittinä, Juha Sipilä kirjoittaa Kalevassa julkaistussa kolumnissaan.

Sipilä sanoo olevansa huolissaan suomalaisen keskustelukulttuurin heikkenemisestä.

– Jos keskustelun ainoa tavoite on osoittaa vastapuolen olevan väärässä, ei kyse ole aidosta keskustelusta. Vain yhteistyön opettelu eri tavalla ajattelevien ihmisten kesken johtaa kompromisseihin, joiden kanssa valtaosa suomalaisista voi elää. Toisin kuin populistit väittävät, poliittisten kompromissien hakemisessa kyse ei ole lehmänkaupoista, vaan siitä, että kansanvaltaa eletään todeksi, Sipilä näkee.

Hänen mukaansa populismi elää valheellisten mielikuvien rakentamisesta ja ruokkimisesta.

– Valhe ei kuitenkaan muutu totuudeksi sitä toistamalla. Ei, vaikka sen päivittäisi sosiaaliseen mediaan tuhansia kertoja. Salaliittoteorioiden lietsonnalla on seurauksensa. Jos heittää tahallisesti bensaa liekkeihin, ei ole syytön, vaikka kipinä lopulta sinkoaisikin kauempaa. Vallanpitäjien vastuu ei rajoitu vain perinteisille politiikan areenoille. Somessa lietsotusta vihapuheesta on yllättävän lyhyt matka tekoihin, Sipilä toteaa Kalevassa.

Sipilän kimppuun käytiin viime viikon torstaina suojatiellä Eduskuntatalon lähistöllä. Entinen pääministeri kertoi MTV:lle, että häntä lyötiin nyrkein.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt