Pääministeri Juha Sipilä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Suvi Hautanen: Juha Sipilä pelaa upporikasta ja rutiköyhää

Pääministeri Juha Sipilän ilmoitus luottamusäänestyksestä tuli yllätyksenä kokoomuslaisille.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmoitus Ylen A-studiossa maanantai-iltana hämmästytti, ja tuli täytenä yllätyksenä kokoomuksen kansanedustajille. Sipilä sanoi harkitsevansa hallituksensa luottamuksen mittauttamista eduskunnalla vielä tällä viikolla.

Aamulla rauhalliseksi kuvaillun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksen jälkeen kierrokset kiihtyivät illalla nopeasti, kun alkoi vahvistua, että maakuntauudistus lykkääntyy vuodella.

Mikä tapahtui? Sote-valiokunnan kokous päättyi ennen juhannusta ilmiriitaan, kun valiokunta ei päässyt äänestämään kesän kokousaikataulustaan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) lopetettua kokouksen.

Tiettävästi kokoomus kannatti alun perin kokoustamista heinäkuun ensimmäisen viikon ajan 6.7. asti ja sen jälkeen vasta eduskunnan palattua kesälomalta 4.9. alkaen. Keskusta halusi palata töihin jo elokuussa, ja hallitusryhmät joutuivat hakemaan yhteisen linjan Sipilän johdolla pidetyssä palaverissa juuri ennen sote-valiokunnan kokouksen jatkumista.

Ilmeisesti kokoomuksen halukkuus jatkaa työskentelyä vasta syyskuussa herätti keskustan epäilykset kokoomuksen sitoutumisesta uudistukseen. Sipilän yllätysveto hallituksen luottamuksen mittauttamisesta kielii siitä, että keskusta haluaa suoristaa hallituksen rivit sote- ja maakuntauudistuksen taakse.

Demarit kuiskuttelivat viime viikolla, että eivät he yritä sote-uudistusta jarruttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, vaan kokoomus, joka haluaa lykätä maakuntavaalit eduskuntavaalien jälkeen.

Vaikka kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on vakuuttanut lukuisia kertoja kokoomuksen tukea sote- ja maakuntauudistukselle, niin keskustaa huolestuttaa kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz, jonka uskotaan hääräävän jotakin. Edes kokoomuksen sisällä ei tiedetä, pelaako Zyskowicz Orpon pussiin, omaan pussiinsa vai kenties Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) pussiin.

Zyskowiczin kerrotaan ottaneen yhteen kokoomuksen toisen perustuslakivaliokunnan jäsenen, niin ikään helsinkiläisen kansanedustajan Wille Rydmanin kanssa eduskuntaryhmän kokouksessa viime viikolla. Kiista koski hallituksen valinnanvapauslaista antamaa vastinetta ja miten valinnanvapauden lykkääntyminen olisi Zyskowiczin mielestä pitänyt ratkaista. Kokoomuksen eduskuntaryhmän sisälle onkin muodostunut jakolinjoja sen suhteen, millä aikataululla sote-uudistusta pitäisi viedä eteenpäin. Ja yhä enemmän on heitä, jotka epäilevät, pitäisikö uudistusta viedä eteenpäin lainkaan.

Keskustan näkökulmasta lienee sama, kaatuuko sote- ja maakuntauudistus nyt vai parin kuukauden päästä. Sen vuoksi keskusta on laskenut, että Sipilä voi katsoa muiden hallituspuolueiden – käytännössä siis kokoomuksen – kortit. Onko puolue todella sote- ja maakuntauudistuksen takana, niin kuin Orpo sanoo? Vai yrittääkö kokoomus lykätä maakuntauudistuksenkin ensi vaalikaudelle, jolloin sekä maakunta- että valinnanvapausuudistuksen toteutuminen käytännössä olisi seuraavan hallituksen käsissä?

Hallituksen tiedonannolle ei näytä olevan muuta vaihtoehtoa kuin huominen eli keskiviikko, sillä Sipilän on määrä osallistua tämän viikon torstaina ja perjantaina EU:n huippukokoukseen. Tällöin luottamusäänestys voisi olla torstaina ennen huippukokouksen alkua.

Jos hallitus saa luottamuksen sote-tiedonannon jälkeen, niin Sipilä voi katsoa olevansa upporikas sitoutettuaan hallituspuolueet uudistukseen. Jos taas hallitus kaatuu, niin jäljelle jää rutiköyhä entinen pääministeri.

LISÄYS 26.6.2018 kello 14.55: Blogin kirjoittamisen jälkeen hallitustrio sopi, että sote- ja maakuntauudistuksen muuttuneesta tilanteesta annetaan valtioneuvoston tiedonannon sijaan pääministerin ilmoitus, joka ei johda äänestykseen hallituksen luottamuksesta. Pääministeri Juha Sipilä haluaa kuitenkin hallituspuolueilta sitoutumiset sote-uudistukseen.

Suvi Hautanen

Suvi Hautanen

Suvi Hautanen on Verkkouutisten toimittaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt