Juha Sipilä: On myös uskallettava luopua jostakin

Kansa on vaaleissa kantansa selkeästi ilmaissut, totesi eduskunnan puhemies Juha Sipilä valtiopäivien avajaisissa.

– Eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät muutoksen puolesta. Kansanvallassa jokainen ääni on yhtä arvokas, ja vaalien kautta tuleva viesti aina oikea ja tosi. Me kansanedustajat olemme saaneet äänestäjiltä luottamuksen ja valtakirjan tehdä tätä työtä kansakunnan parhaaksi, Juha Sipilä sanoi Finlandia-talolla pidetyissä valtiopäivien avajaisissa.

– Meidän on oltava tämän luottamuksen arvoisia, ja keskitettävä voimavaramme ratkaisujen hakemiseen. Arvoisa Tasavallan Presidentti, otan myös mielihyvin vastaan ilmoittautumisenne talkoisiin. Olen tottunut saumattomaan yhteistyöhön, joka ei kangistu kaavoihin, hän jatkoi.

Sipilä totesi, että eduskunnan ensimmäinen tehtävä on toimintakykyisen enemmistöhallituksen muodostaminen.

– Me kansanedustajat olemme omalta osaltamme vastuussa siitä, että Suomi nousee apatiasta kasvun ja vahvemman hyvinvoinnin tielle. Tarvitsemme yhteistyötä, vastuullisuutta ja rohkeutta uudistua.

Sipilä sanoi uskovansa, että kaikki haluavat pelastaa hyvinvointiyhteiskunnan ja palauttaa suomalaisen työn ja yritysten kilpailukyvyn sekä tehdä edessä oleva suuri muutos niin, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana ja hyvinvointierot eivät kasva.

Hänen mukaansa Suomen on ennakkoluulottomasti tartuttava biotalouden ja digitalisaation mahdollisuuksiin.

Sipilä totesi keskustelleensa puolueiden puheenjohtajien ja eri etujärjestöjen edustajien kanssa.

– He ovat kaikki sisäistäneet tilanteen vakavuuden. Meidän on löydettävä yhdessä sopimisen henki tilanteen korjaamiseksi. Jos todella haluamme lisätä työpaikkoja ja antaa toivoa työttömälle työnsaannista, on myös uskallettava luopua jostain. Isänmaan etu on nyt yksinkertaisesti laitettava oman edun edelle, Sipilä totesi.

Nousuun vain työllä ja yrittämisellä

Hänen mukaansa Suomi nousee vain työllä, yrittämisellä ja välittämisellä.

– Tästä on kyse myös yhteiskuntasopimuksessa. Suomen kilpailukyky on palautettava ja työllisyys saatava nousuun. Taloutemme ja kilpailukykymme kuntoon laittamisessa tarvitsemme avointa mieltä. Ilman jatkuvaa uudistumista emme pärjää. Sen maailma on meille opettanut. Kaikkien pitää joustaa. Jos vastustamme jääräpäisesti muutoksia, kukaan ei voita, vaan kaikki häviävät, Sipilä sanoi.

– Jos riitelemme keskenämme, ei muiltakaan voida vaatia enempää. Valtapoliittiset päämäärät, pelkästään oman puolueen etu tai oikeassa olemisen pakko eivät saa ohjata tekemisiämme, Sipilä varoitti.

Hänen mukaansa Suomen ongelmien ratkaiseminen edellyttää sekä meiltä poliittisilta päättäjiltä kuin laajemmin yhteiskunnassa keskinäistä luottamusta, poikkeuksellista yhteen hiileen puhaltamista, aitoa vastuunottamista ja rohkeutta uudistua.

– Maan johtamista on uudistettava strategiseksi alkaen uuden hallituksen ohjelmasta. On keskityttävä isoihin asioihin ja yhteisen näkemyksen muodostamiseen Suomen tulevaisuudesta.

Sipilä korosti myös luottamusta.

– Ilman kestävää luottamusta maan asioita on vaikea saada kuntoon, hän sanoi.

”Suomi on osa länttä”

Sipilä kiitti tasavallan presidentti Sauli Niinistöä siitä, että presidentin ja eduskunnan yhteistyö on ollut Niinistön kaudella saumatonta.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on esimerkki yhteistyöhakuisen politiikan onnistumisesta. Erityisesti kiitän Teitä siitä, että myös oppositiopuolueet ovat kaudellanne olleet hyvin informoituja.

Juha Sipilä totesi, että Suomi on osa länttä ja Euroopan unionin jäsen.

– Suomen turvallisuus edellyttää viisasta ulkopolitiikkaa, hyviä naapuruussuhteita, pitävää puolustusta sekä vahvaa, ehyttä ja toimivaa yhteiskuntaa. Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta kansakuntana meidän on valmistauduttava myös pahimman varalle, hän sanoi.

Lue myös: Sauli Niinistö: Olette vaikean tehtävän edessä

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt