Juha Sipilä. (Lehtikuva/Emmi Korhonen)

Juha Sipilä: Oikeus elämään on yksityisyydensuojaa korkeampi perusoikeus

Pääministeri Juha Sipilä vaatii uuden tiedustelulain voimaan saattamista mahdollisimman pian.

– Turun tapahtumien jälkeen asian pitäisi olla myös perustuslain näkökulmasta selvä: oikeus elämään on yksityisyyden suojaa korkeampi perusoikeus, Juha Sipilä (kesk.) sanoi puheessaan suurlähettiläspäivillä Helsingissä maanantaina.

Sipilä muistutti, että hallitus on jo kautensa alussa päättänyt modernisoida tiedustelulainsäädännön nopealla aikataululla, ja saattaa sen samalle viivalle EU-kumppaneiden kanssa.

– Emme voi jatkaa niin, että saamme tietoja mahdollisesti kansalaistemme turvallisuuden kannalta vaarallisista henkilöistä ulkomailta, mutta emme pysty riittävällä tavalla ja ajoissa itse henkilöitä tutkimaan, Sipilä sanoi.

Hänen mukaansa nyt pitää ponnistella ”lainsäädännön voimaan saamiseksi mahdollisimman nopeasti”.

– Tähän toivon kaikkien eduskuntapuolueiden yhtyvän, Sipilä sanoi.

”Järjestelmän väärinkäyttäjät tunnistettava”

Pääministeri korosti puheessaan, että viime perjantaina Turussa tapahtuneen terrori-iskun seurauksena ei pidä antaa horjuttaa suomalaista yhteiskuntaa.

– Tämän tyyppisten iskujen eräänä tavoitteena on järkyttää yhteiskuntaa, ja pyrkiä luomaan sekä kiristämään vastakkainasettelua. Meidän on pidettävä kiinni siitä, että tämä tavoite ei toteudu, Sipilä sanoi.

Hän korosti, että vastakkainasettelua tulee välttää.

– Pienen ihmisjoukon toiminta ei muuta uskoamme ihmisoikeuksiin, ihmisten hyvyyteen, vapauteen, tasa-arvoon ja demokratiaan. Toimimme entistä päättäväisemmin näiden periaatteiden puolesta, Sipilä sanoi.

Hän totesi, että Suomen on edelleen autettava hädänalaisessa tilanteessa olevia ihmisiä ja perheitä ja otettava vastaan turvapaikanhakijoita.

– Mutta samaan aikaan meidän on tehtävä kaikki mahdollinen sen varmistamiseksi, että Suomeen tulevat ovat aidosti hädänalaisista olosuhteista. Ja jos näin ei ole, meillä pitää olla nopeat keinot väärin perustein Suomeen tulleiden maasta poistamiseen. Järjestelmän väärinkäyttäjät meidän on kyettävä tunnistamaan aikaisemmin, Sipilä sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt