Juha Sipilä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Juha Sipilä MT:lle: Maatalouden kannattavuuden tavoite ei täyttynyt

Pääministerin mukaan hallituksen keinot parantaa maatalouden kannattavuutta eivät purreet.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tyytyväinen selvityshenkilö Reijo Karhisen raporttiin maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

Sipilä sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle näkevänsä Karhisen tapaan maatalouden talouslähtöisesti. Pääministerin mielestä investointivetoinen tilakokoa kasvattava kehitys on väistämätöntä.

Karhinen esittää, että tukien ehtona on 20 000 euron myyntitulot. Ehto veisi tuet 57 prosentilta maatiloista. Tässä Sipilä sanoo olevansa Karhisen kanssa eri mieltä.

− En sitä tuen ehdoksi pistä, se ei ole realistinen. Pitää tehdä kaikki toimet, että vähintään tuon verran jää viljelijälle yrittäjäntuloa, Juha Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa hallitus ei ole päässyt tavoitteeseensa maatalouden kannattavuudessa. Hallituksen keinot eivät ole purreet, ja ohjelman tavoite 500 lisämiljoonasta jää kauas.

Vienti on kasvanut, mutta niin myös tuonti. Se kertoo, että kuluttajat eivät ole vaihtaneet ulkomaista kotimaiseen.

− Suomalaisessa viljelyssä on tehty valtava muutos tuottavuudessa verrattuna esimerkiksi moniin muihin Euroopan maihin. Olen huomannut navettojen vihkiäisissä, että laajat joukot viljelijöitä lähtee liikkeelle oppimaan uusimmista ratkaisuista, Juha Sipilä sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt