X
SULJE MAINOS

Juha Sipilä: Hallitusohjelmaneuvottelut päätökseen kuukaudessa

Suomi tarvitsee vaikuttavia toimia kilpailukyvyn parantamiseksi, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo.

Juha Sipilä kertoo blogissaan aloittaneensa epäviralliset hallitustunnustelut ja keskustelleensa myös työmarkkinaosapuolten sekä etujärjestöjen kanssa.

”Jaan Suomen Pankin huolen pitkästä liian hitaan talouskasvun ajanjaksosta, joka osaltaan näivettää hyvinvointiyhteiskuntaamme. Tämän kehityskulun torjumiseksi tarvitsemme vaikuttavia toimia kilpailukyvyn parantamiseksi”, Sipilä kirjoittaa.

Hänen mukaansa tilanteen korjaamiseksi on löydettävä ”sopimisen henki”.

Sipilä sanoo tavanneensa eduskuntapuolueiden puheenjohtajista jo kaikki muut paitsi kristillisdemokraattien Päivi Räsäsen. Hänet Sipilä aikoo tavata keskiviikkona.

”Keskustelut ovat olleet luottamuskysymyksiin keskittyviä, mutta olemme käyneet läpi myös suurimpia ohjelmakysymyksiä sekä mahdollisia kynnyskysymyksiä. Seuraavaksi ryhdyn valmistelemaan kysymyksiä eduskuntaryhmille”, Sipilä selvittää.

Hallitusohjelmaneuvottelut alkavat Sipilän mukaan viikon päästä tiistaina sen jälkeen, kun hallitustunnustelija on nimetty. Tavoitteena on saada neuvottelut päätökseen kuukauden sisällä virallisten neuvottelujen aloittamisesta.

Laajaa yhteiskuntasopimusta vaalien alla peräänkuuluttanut Sipilä kertoo tavanneensa myös SAK:n, Akavan, STTK:n, EK:n, Suomen Yrittäjien ja Kuntatyönantajien edustajat. Myöhemmin Sipilä tapaa vielä MTK:n ja Perheyritysten liiton edustajia.

Kahdenkeskisissä tapaamisissa Sipilä on esittänyt järjestöille kolme kysymystä.

Sipilä haluaa tietää, mitkä olisivat järjestöjen keinot kilpailukykyä parantavan 5 prosentin ”tuottavuushypyn” aikaansaamiseksi, millä keinoilla työllistämisen kynnystä voitaisiin madaltaa ja miten työttömyyden hoitamiseen käytettävät määrärahat saataisiin ”aktivoivampaan käyttöön”.

Sipilä kertoo odottavansa kysymyksiinsä vastausta viikon sisällä.

”Saatuja vastauksia lähdetään työstämään johdollani yhteisessä, rinnakkaisessa prosessissa hallitusohjelmaneuvottelujen kanssa 29.4. alkaen. Neuvottelujen lopputuloksella on vaikutusta hallitusohjelman talousosioon”, Sipilä sanoo.

Sipilä puhui neuvottelutilanteesta eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Iltalehden mukaan Sipilä totesi vaihtoehtoja olevan paljon ja totesi muutaman olevan ”epätodennäköisempi”. Sipilän mukaan SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli nostanut keskusteluissa esiin aiemman toteamuksensa siitä, ettei puolue ole valmis hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt