Verkkouutiset

Juha Sipilä: Hallituksen toimintakyky oli uhattuna PS:n puoluekokouksen jälkeen

Pääministeri Juha Sipilä arvioi, että arvoero puolueiden välillä oli kasvanut niin suureksi, ettei yhteisiä ratkaisuja pystytä löytämään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on antanut tänään eduskunnalle tiedonannon hallituspohjassa tapahtuneista muutoksista.

Sipilä totesi, että pääministerinä hänen tehtävänään on varmistaa kaikissa tilanteissa hallituksen toiminta- ja päätöksentekokyky.

– Perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen syntyi tilanne, että arvioni mukaan hallituksen toimintakyky oli uhattuna, Sipilä sanoi eduskunnalle.

Perussuomalaisten puheenjohtajaksi valittiin Jussi Halla-aho ja varapuheenjohtajiksi Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Sipilän mukaan kyse oli arvoista.

– Kuultuani lauantaina perussuomalaisten puoluekokouksen päätöksen ajattelin arvoeron hallituspuolueiden välillä kasvaneen merkittävästi henkilövaihdosten vuoksi, Sipilä selvitti.

Riski liittyi EU- ja maahanmuuttopolitiikkaan

Sipilä kertoi päättäneensä valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa, että ennen johtopäätösten tekemistä he käyvät selventävän keskustelun perussuomalaisten uuden puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kanssa.

– Tuo keskustelu oli mielestäni hyvä, suora, avoin ja rehellinen.

Mietittyään tilannetta Sipilä ja Orpo päätyivät ehdottamaan, ettei hallitusyhteistyö perussuomalaisen eduskuntaryhmän kanssa enää jatku.

– Arvoero hallituspuolueiden välillä oli kasvanut niin suureksi, että oli ilmeinen riski, ettei siltä pohjalta enää pystytä löytämään ratkaisuja eteen tuleviin asioihin. Erityisesti tämä riski liittyi EU-politiikkaan ja maahanmuuttopoliittisiin linjauksiin. Hallitus on myös sitoutunut länsimaiseen demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen ja jakamattomaan ihmisarvoon, Sipilä sanoi.

Lisäksi Halla-aho kertoi jäävänsä Brysseliin.

– On päivänselvää, että hallitusyhteistyön toimivuuden ja sitoutumisen kannalta puolueen puheenjohtajan on oltava tiiviisti mukana työskentelyssä. Katsoimme, että esitetty järjestely olisi myös heikentänyt käytännön toimintakykyä.

Keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmät päättivät maanantai-iltana lopettaa yhteistyön perussuomalaisten eduskuntaryhmän kanssa.

Uusi vaihtoehto antoi takeet arvopohjan säilymisestä

Sipilä ja Orpo ryhtyivät valmistelemaan hallituksen eroa ja uusia hallitusneuvotteluja. Neuvottelujen oli määrä alkaa tiistaina klo 18.

– Erilaisia vaihtoehtoja kaavailtiin. Kysymykset tiistain kokoukseen eduskuntaryhmille laadittiin.

Sipilä kertoi, että hänen tiedossaan oli, että liikehdintä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä kasvoi koko ajan. Tiistaina päivällä 20 edustajaa irtaantui perussuomalaisten eduskuntaryhmästä ja perusti Uusi vaihtoehto -ryhmän. Kaikki perussuomalaisten ministerit siirtyivät uuteen eduskuntaryhmään.

– Ryhmä päätti tukea hallitusta ja sen ministeristöä sekä antoi takeet arvopohjan päätöksenteossa säilyvän samana kuin aiemmin. Yhteistyö tämän ryhmän kanssa oli luontevinta. Hallitus jatkaisi entisellä ministeristöllä ja nykyisellä ohjelmallaan, eikä työhön tulisi katkosta.

Sipilä kertoi saaneensa valtiosääntöoppineilta tulkinnan, että hallitus voi jatkaa toimintaansa, vaikka sen kannatuksen muodostuminen eduskunnassa on jonkin verran muuttunut.

– Päätimme ministeri Orpon kanssa esittää keskustan ja kokoomuksen eduskuntaryhmille hallitusyhteistyön jatkamista nykyisellä ministeristöllä ja nykyisellä ohjelmalla ilman muutoksia. Totesimme myös, että hallituksen eronpyyntöä ei tässä tilanteessa jätetä. Keskustan ja Kokoomuksen eduskuntaryhmät hyväksyivät ehdotuksemme myöhemmin tiistai-iltana.

Hallituksen parlamentaarisen pohjan muodostavat nyt Keskustan eduskuntaryhmä, Kokoomuksen eduskuntaryhmä ja Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmä.

Hallituksen kokoonpanossa ei tapahtunut merkittävää muutosta

Sipilä sanoi, että hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtui viime viikolla muutos, joka ei kuitenkaan vaikuttanut hallituksen kokoonpanoon eikä ohjelmaan.

– Näin ollen käsillä ei ole perustuslain 62 §:ssä tarkoitettu valtioneuvoston kokoonpanon merkittävä muutos.

Sipilän mukaan 26 §:ssä säädettyä ennenaikaisten eduskuntavaalien määrääminen on tarkoitettu erittäin poikkeuksellisia tilanteita varten, jollaisesta ei nyt ole kysymys.

– Hallitus antaa luottamuksensa eduskunnan arvioitavaksi. Tiedonanto antaa eduskunnalle mahdollisuuden keskustella muutoksista ja tarvittaessa äänestää hallituksen luottamuksesta.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään huomenna tiistaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)