Verkkouutiset

Journalistit huolissaan yleisön harjoittamasta häirinnästä

Journalisteja painostetaan Suomessa monin tavoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisten journalistien työhön pyritään puuttumaan monenlaisilla vaikuttamisen ja painostuksen menetelmillä, selviää uudesta tutkimusartikkelista.

Journalistien keskuudessa erityinen huoli kohdistuu yleisön suunnasta tulevan painostuksen ja uhan kasvuun.

Tutkimusartikkeli tarkastelee suomalaisten journalistien kokemuksia erilaisista ulkoisen vaikuttamisen ja painostuksen menetelmistä. Tutkimus perustuu 31:n journalistin haastatteluihin.

– Sosiaalisen median yleistymisen ja yhteiskunnallisen ilmapiirin kiristymisen seurauksena vihapuhe, uhkailu ja mustamaalaaminen koskettavat yhä suurempaa osaa journalisteista. Pahimmillaan häirintä johtaa itsesensuuriin ja voi jopa ajaa toimittajia pois alalta, toteaa Tampereen yliopiston COMET-tutkimuskeskuksen tutkija Ilmari Hiltunen.

Journalistien työhön pyritään vaikuttamaan lukuisilla tavoilla. Tutkimuksessa vaikuttamiskeinot eriteltiin kuuteen luokkaan: tiedonhankintaan kohdistuvat, psykologiset, fyysiset, institutionaaliset, taloudelliset ja tietotekniset menetelmät.

Journalismiin pyrkivät vaikuttamaan niin poliitikot, yritykset kuin viranomaiset. Yleisön harjoittama laajamittainen ja henkilöön menevä häirintä koetaan ammattikunnan keskuudessa kuitenkin uudentyyppiseksi ilmiöksi.

– Journalistit kokivat olevansa harjaantuneita juttujen lähteiden ja kohteiden suunnasta tulevan vaikuttamisen ja painostuksen torjumisessa, ja saavansa tähän yleisesti hyvin tukea työnantajiltaan. Yleisön suunnasta tulevaan häirintään ja sen yksilöllisiin seurauksiin on kuitenkin vaikea suoraan puuttua, Hiltunen sanoo.

Aikaisemman tutkimuksen perusteella journalistien kohtaamalla häirinnällä ja uhkailulla voi olla merkittäviä seurauksia myös Pohjoismaiden kaltaisissa korkean sananvapauden yhteiskunnissa. Pelko ja itsesensuuri muodostavat uhan ilmaisunvapaudelle sekä journalismin demokraattiselle roolille yhteiskunnallisen tiedon välittäjänä.

– Huolimatta Suomen hyvästä menestyksestä sananvapausvertailuissa, journalistit kohtaavat myös meillä säännöllisesti erilaista painostusta. On siis perusteltua kysyä, millaisia seurauksia tällä on yleisön oikeudelle saada journalismin välityksellä tietoa demokraattisen päätöksentekonsa tueksi, Hiltunen sanoo.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)