Verkkouutiset

Joukkotuhoon uusi selitys: Mehiläiset menettävät muistinsa

Alumiini saattaa olla keskeinen tekijä mehiläisten joukkokuolemissa, kertoo amerikkalainen tiedejulkaisu Plos one.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mehiläisten kasvava katoaminen eri puolilla maapalloa on herättänyt huolta viime aikoina enenevässä määrin. Nyt pörröiset hyönteiset ovat kohdanneet uuden uhan: mehiläiset ovat alkaneet kärsiä muistinmenetyksestä.

On ollut tieteellistä näyttöä siitä, että jotkut tuholaistorjunta-aineet ovat aiheuttaneet romahtamista mehiläiskannoissa ja myös kännyköiden säteilyn on epäilty olevan osasyynä mehiläisten joukkokuolemiin. Nyt uusimmat tutkimustulokset viittaavat siihen, että myös alumiini saattaa olla keskeinen tekijä mehiläisten kuolemanaiheuttajana.

Keeleyn yliopistossa työskentelevän Christopher Exleyn ja Ellen Rotherayn sekä Sussexin yliopiston Dave Goulsonin tutkimuksen mukaan alumiini on yksi tämä hetken merkittävimmistä luontoa saastuttavista aineista. Fossiilisten polttoaineiden käyttö lisää alumiinin joutumista luontoon sateen mukana, mikä on aiheuttanut näkyvää tuhoa esimerkiksi kalakannoissa ja viljelyskasveissa.

Tutkijat epäilivät, että alumiini on saattanut saastuttaa myös mehiläisten käyttämän nektariinin. He keräsivät luonnonvarassa eläviä mehiläisiä eri yhdyskunnista ja testasivat niiden alumiinipitoisuuden. Kävi ilmi, että mehiläisten alumiinipitoisuus oli hyvin korkea.

Alumiini on tunnettu hermomyrkky ja sillä on epäilty olevan yhteys muun muassa Alzheimerin tautiin ihmisissä. Mehiläiset toimivat pitkälti kognitiivisten kykyjensä avulla ja tutkijat epäilevät, että alumiini saattaa aiheuttaa mehiläisillä muistinmenetystä ja kognitiivisia häiriöitä, mikä voi olla osasyynä mehiläiskantojen romahtamiseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)