Mielenosoitus New Delhissä raiskauksia vastaan 11. lokakuuta. LEHTIKUVA/AFP

Joukkoraiskaukset jatkuvat Intiassa

Intiassa kirjataan joka päivä keskimäärin yli 80 raiskausta.

Äskettäin sairaalassa menehtyneen 19-vuotiaan alimpaan kastiin kuuluvan naisen tapaus on herättänyt Intiassa laajaa huomiota.

Paikallinen poliisipäällikkö ja hänen alaisensa siirrettiin tutkinnasta syrjään, koska heidän epäiltiin suunnitelleen uhriin kohdistuneiden väkivallan tekojen jälkien peittelemistä. Viranomaiset estivät myös osavaltion median ja poliitikkojen pyrkimykset päästä haastattelemaan uhrin perheenjäseniä.

Rikoksista tilastoja pitävän valtion viraston mukaan viime vuonna kirjatuista yli 32 000 raiskauksesta yli kymmenen prosenttia kohdistui dalit-ryhmiin kuuluviin tyttöihin ja naisiin. Dalitit kuuluvat Intian alimpaan kastiin, vaikka kastijako maassa on virallisesti lopetettu.

Daliteihin kuuluminen tekee naisen aseman hyvin haavoittuvaksi. Monesti he eivät raportoi viranomaisille raiskauksista, koska arvelevat, ettei poliisi ota heitä vakavasti vaan saattaa jopa solvata ilmoittajaa. Siksi heihin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan osuus on todennäköisesti virallista lukua selvästi korkeampi.

Raiskausten uhreja tukeva RAPI-järjestö vaatiikin sukupuolisen sensitiivisyyden ulottamista Intian poliisikoulutuksen joka tasolle. Järjestön aktiivi Yogita Bhayanan mukaan poliisin välinpitämättömyys jatkuvia raiskaustapauksia kohtaan on jatkunut aivan liian pitkään.

Viime vuosikymmenen alkupuolella maailmanlaajuistakin mediahuomiota saaneet joukkoraiskaukset saivat Intian lainsäätäjät puuttumaan asiaan. Rikoslakeihin lisättiin selvät määräykset raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta koituvista rangaistuksista. Myös lapsen oikeuksia määritteleviin lakeihin tehtiin muutoksia. Niiden mukaan alle 12- vuotiaisiin kohdistuvista raiskauksista voidaan määrätä kuolemanrangaistus.

Lakien tulkinta alemmissa oikeusasteissa ei kuitenkaan ole kaikkialla muuttunut. Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta jää usein rankaisematta ja etenkin alimpaan kastiin kuuluviin kohdistuvia rikoksia on useiden Intian medioiden mukaan ollut poliisikin peittelemässä.

Raiskausten uhreja puolustavien järjestöjen ja median paljastusten myötä ainakin Uttar Pradeshin osavaltiossa on raiskausten tutkintaa siirretty paikalliselta poliisilta Intian keskusrikospoliisille.

Pääministeri Narendra Modin johtama hindunationalistinen puolue on arvostelun siivittämänä lisännyt naispoliisien määrää ja pyrkinyt nopeuttamaan oikeusasteiden työskentelyä raiskaustapausten käsittelyssä.

Oppositiossa olevan Kongressipuolueen johtaja Rahul Gandhin tavattua raiskausuhrien omaisia Uttar Pradeshin osavaltion Hathrasissa ja arvosteltua hallitusta, useampia tapauksia on siirretty paikallisten viranomaisten käsittelystä valtiollisen tason poliisille.

Modin hallituksen toimista huolimatta ilmi tulleiden raiskaustapausten määrä ei ole vähentynyt. Syyksi esitetään usein Intian perinteistä sukupuolihierarkiaa ja liian nopeasti tapahtunutta kaupungistumista. Muuttoliikkeen seurauksena kaupunkeihin on ajautunut paljon toimettomia ja yhteisökontrollista irrallaan olevia nuoria miehiä.

Asiasta kirjoittaneen toimittaja Anand Soondasin mukaan muutoksen pitää lähteä perheistä ja Intian koululaitoksesta. Hänen sanoo, että ilman näissä instituutioissa tapahtuvaa arvojen muutosta raiskaukset elokuvateattereissa, pimeillä kujilla, autoparkeissa ja täysissä tavarataloissa vain jatkuvat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt