Leninin Pietariin Suomi-asemalle tuoneen junan veturi ei ole säilynyt. Sen sijaan veturi 293, jolla Lenin palasi Suomeen 1917, on Pietarissa muistomerkkinä. Maxim Lopov Wikimedia Commons

”Jossain kohden historiaa Venäjän juna sinkoutui katastrofiin”

Moskovan patriarkka syyttää maan vaikeuksista länttä.

Moskovan patriarkka Kirill puhui äskettäin tsaari Nikolai II:n ja hänen perheensä murhan pyhiinvaelluspaikalla Jekaterinburgissa.

Puhe sisälsi viittauksia Leninin junaan ja ulkovaltoihin, joiden ”houkutukset” patriarkka kehotti torjumaan. Tsaariperheen murha oli hänen mukaansa ”seurausta turmiollisen ulkomaisen filosofian vaikutuksesta, joka johti Jumalan kieltämiseen”.

Kirillin mukaan vuosisataiset kulttuuriset ja sosiaaliset vallankumoukset materiaalisen edistyksen nimissä johtivat tähän, kunnes ”jossain historian vaiheissa on kuin juna olisi suistunut raiteiltaan, kun ajaja ei enää kontrolloinut vauhtia vaarallisessa kurvissa, ja heittäytyi katastrofiin”.

Irti päässyt juna osui patriarkan mukaan venäläisiin ihmisiin, kun ”meille vieraat ajatukset, ulkomaiset ideaalit, ulkoiset mielet, joita kehittivät poliittiset ja filosofiset ajattelijat joilla ei ollut mitään tekemistä kristinuskon kanssa, kulttuurimme kansallisten perinteiden kanssa, tulivat älymyston aristokratian haluamiksi, jopa osin papiston, kuin ne olisivat olleet edistykseen johtavia ajatuksia ja niitä seuraamalla olisi voitu parantaa ihmisten elämää”.

LUE MYÖS:
Kaikkien aikojen operaatio: Saksa lähetti Leninin Venäjälle ”kuin ruttobakteerin”
Vakooja riisutti Leninin Suomen-rajalla alastomaksi

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt