F-35 Lightning II U.S. AIR FORCE / HEATHER REDMAN

”Jos Turkki ei saa amerikkalaishävittäjiä, hankitaan koneet Venäjältä”

Venäläishävittäjät ”ensisijaisesti paras vaihtoehto”, jos Turkki ei saa uusia F-35-hävittäjiä.

Yhdysvallat on jäädyttänyt Turkin osallistumisen F-35 Lightning II-hävittäjän kehitystyöhön, koska maa aikoo hankkia venäläisen SU-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän, joka on tarkoitus ottaa käyttöön ensi syyskuussa. Defence Newsille nimettömänä kommentoinut korkeampi turkkilaisupseeri sanoo, että ”geostrategisen arvioinnin” mukaan paras korvaava vaihtoehto F-35:lle olisi venäläinen.

– Meillä ei ole mahdollisuutta jättää F-35:tä korvaamatta. — Venäläinen hävittäjäteknologia olisi ensisijaisesti paras vaihtoehto, jos meidän amerikkalaiset liittolaisemme käyttäytyvät epäliittolaismaisesti ja kyseenalaistavat Turkin jäsenyyden yhteisessä hävittäjäohjelmassamme, sanoo lähde julkaisulle.

Turkin presidenttiä lähellä olevan lähteen mukaan maiden puolustusvirkamiehet keskustelivat ”alustastavasti” Turkin ja Venäjän välisestä hävittäjäyhteistyöstä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vierailtua Moskovassa presidentti Vladimir Putinin luona 8. huhtikuuta.

Kaksi päivää vierailun jälkeen Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi NTV-televisiokanavalle, että ”On olemassa F-35:t, mutta myös Venäjällä on lentokonevalmistajia. Jos emme saa hankkia F-35-hävittäjiä, Turkki ostaa samanlaiset koneet joltain muulta maalta. Ja tätä jatkamme, kunnes aloitamme itse 5. sukupolven hävittäjien tuotannon.”

Aiemmin tässä kuussa venäläisen Russian Helicopters-yhtiön toimitusjohtaja, entinen apulaiskauppaministeri Andrei Boginski vieraili Turkissa keskustelemassa yhteistuotantomahdollisuuksista.

Turkki olisi ensimmäinen Naton jäsenmaa, joka käyttäisi sekä venäläistä ilmatorjuntajärjestelmää että venäläishävittäjiä. Venäjä ei kuitenkaan ole Turkin ainoa mahdollisuus, vaan se voi yrittää hankkia korvaavan vaihtoehdon ruotsalaiselta Saabilta tai ranskalaiselta Airbusilta, joka on Eurofighter-ohjelman kumppani.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt