Opaskylttejä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. / LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Jos toinen puoli Suomea tukahdutettaisiin, kummassa haluaisit asua?

Tutkijan mukaan tiukemmat koronarajoitukset koituisivat pian koko yhteiskunnan hyödyksi.

Solubiologi ja neurotieteilijä Pirta Hotulainen huomauttaa Suomen epidemiastrategian noudattavan edelleen tartuntojen lykkäämiseen tähtäävää ”flatten the curve”-strategiaa.

Eroon koronasta -ryhmässä toiminut Hotulainen ihmettelee, miksei tavoitteeksi ole vieläkään asetettu koronaviruksen tukahduttamista esimerkiksi Uuden-Seelannin tapaan. Epidemian helpottuminen koituisi hyödyksi myös Suomen taloudelle ja mahdollistaisi yhteiskunnan asteittaisen avaamisen.

– Se oli alunperin laumasuojastrategia, mutta se laumasuoja laitettiin hyllylle, kun ymmärrettiin, ettei sitä sairastamalla saa. Mutta edelleen strategia on hidastaa, ei estää leviämistä, Pirta Hotulainen kirjoittaa Suomen viranomaisten linjasta Twitterissä.

Hän ehdottaa ajatusleikkinä maan jakamista osiin, joista yksi pyrkisi luomasuojaan sairastamalla ja toinen tukahduttaisi viruksen ja keskittyisi rokottamiseen.

– Pitäisikö meidän nyt vaan kylmästi jakaa maa kahtia. Puolet pohjoiseen, puolet etelään. Puolet jatkavat ilman rokotetta ja rajoitteita, tavoitteena saada laumasuoja sairastamalla. Puolet tukahduttavat ja ottavat rokotteet. Katsotaan kuuden kuukauden päästä, kummat pärjäävät paremmin, Hotulainen kehottaa.

LUE MYÖS:
Muuntovirus räjähtämässä – tutkijalääkäriltä varoitus (VU 17.2.2021)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt