Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Jos tämä on totta, seuraavaksi lähtee ulkoministeri”

Ulkoministeri Pekka Haaviston kerrotaan junailleen ISIS-lapsien tuomista Suomeen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli Ilta-Sanomien mukaan yrittänyt taivutella ulkoministeriön sittemmin syrjäytettyä konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin niin kutsuttujen ISIS-leirien lapset Suomeen konsulikyydillä. Tuominen olisi siis virkamiehenä joutunut kantamaan asiasta vastuun yksin.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaan mukaan tämä voi merkitä, ettei ulkoministeri Haavisto voisi enää jatkaa tehtävässään. Hän summaa tapauksen Twitterissä seuraavasti.

– Ulkoministeri määrää konsulipäällikön kuljettamaan paperittomia Suomeen konsulikyydillä. Tämä kieltäytyy rikkomasta lakia ja syrjäytetään (osaksikaan) tästä syystä tehtävistään. Jos tämä vahvistuu todeksi, seuraavaksi lähtee ulkoministeri. Jos ei koko hallitus sitä ennen, Sarvamaa sanoo.

– Ja kas kummaa: vihreät vaikuttavat taipuvaisilta vähättelemään #postigate ’a: ”hallituksen tilanne ei kriittinen”… Ei kai vaan #haavistogate vaikuta asiaan, hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Janne Heikkinen on samoilla linjoilla Sarvamaan kanssa.

– Nyt Iltasanomien mukaan ministeri Haavisto on painostanut poliittisena tahona virkamiestä laittomuuksiin. Näin ei yksinkertaisesti voi toimia! Hallitus on kaadettava, hän toteaa Facebookissa.

Kokoomuksen kansanedustaja Terhi Koulumies arvostelee hänkin toimintaa kovin sanoin.

– Olen ollut yhdessä elämänvaiheessa virkamies ministeriössä ja tämä uutinen saa minut takajaloilleen. Virkamiehet ovat normaaleita työntekijöitä eivätkä ministerit saa sotkea heitä omiin suhmurointeihinsa!, Koulumies tviittaa.

Koulumiehen puoluetoveri, kansanedustaja Jukka Kopra toteaa ”Pekka Haaviston ja vihreiden pettäneen”.

– Maan hallituksen arvojärjestyksessä eivät avoimuus ja rehellisyys ole kovin korkealla sijalla, Kopra sanoo.

IS:n tietojen mukaan ministeriössä oli samalla vireillä ”Operaatio Korpena” tunnettu hanke, jossa suomalaiset lapset olisi tuotu Suomeen ilman äitejään. Tämä olisi rikkonut muun muassa konsulilakia ja ollut vastoin oikeuskanslerin lokakuussa asiasta antamaa linjausta.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta vaati maanantaina selvitystä ulkoministeri Pekka Haaviston toiminnasta.

– Jos tämä pitää paikkansa on Haavisto jättänyt kertomatta tästä ulkoasianvaliokunnalle ja eduskunnalle. Myös konsulipäällikkö Tuomisen mahdollinen painostaminen kuulostaa huolestuttavalta ja olisi voinut johtaa virkamiesvastuun vaarantumiseen, valiokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) totesi.

Rinteen punavihreä jallitus uhosi muuttavansa Suomen suunnan. Sitä se on todella tehnyt. Tämä on ollut täydellistä…

Posted by Janne Heikkinen on Monday, December 2, 2019

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt