Pääministerin vaihdos johtaisi myös keskusteluun hallitusohjelmasta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Jos pääministeri eroaa, koko hallitus eroaa”

Kokoomuksen Sari Multalan mukaan uuden hallituksen valinta edellyttää eduskunnan luottamusta.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Multala muistuttaa Twitterissä, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) eron myötä koko Rinteen hallitus joutuisi eroamaan.

Multala viittaa perustuslain kirjaukseen, jonka mukaan valtioneuvoston tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Mikäli pääministeri eroaisi, hallitus muuttuisi toimitusministeristöksi, kunnes tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää uuden hallituksen ja uuden pääministerin. Sitä ennen eduskunnan on vahvistettava pääministeriehdokas äänestyksessä.

Todennäköistä on, että uusi pääministeri löytyisi SDP:n sisältä. Pääministerin vaihdos johtaisi myös keskusteluun hallitusohjelmasta.

Perustuslain mukaan valtioneuvoston tulee nauttia eduskunnan luottamusta. Kun pääministeri eroaa, koko valtioneuvosto eroaa, Sari Multala toteaa Twitterissä.

– Uuden hallituksen ja pääministerin valintaan tarvitaan eduskunnan luottamus ja sitä edeltävä avoin prosessi eduskunnassa. #demokratia #perustuslaki.

Keskustan epäluottamus pääministeri Antti Rinteeseen ei automaattisesti johda pääministerin ja hallituksen eronpyyntöön. On mahdollista, että Rinne odottaa vielä keskiviikolle suunniteltuun eduskunnan luottamusäänestykseen, jossa Rinteen hallitus voisi saada edustajien enemmistön tuen.

Keskustan ja SDP:n eduskuntaryhmät ovat parhaillaan koolla. Pääministeri Antti Rinne ei ole kommentoinut, aikooko hän jättää eronpyyntönsä tänään.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt