”Jos minä saan viedä vanhan äitini kävelylle ilman koulutusta, ei ammattiauttajaltakaan pitäisi sitä vaatia”

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara ihmettelee jäykkiä pätevyysvaatimuksia terveydenhuollossa.

Kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoittaa Lääkärilehdessä julkaistussa kolumnissaan ehdottaneensa vuosia sitten röntgenlaitteita pieniin, syrjässä oleviin terveyskeskuksiin, joissa ei ole varaa pitää röntgeniä.

– Sanoin, että ainahan niissä voisi olla se laite, koska se ei paljon maksa vaan henkilökunta maksaa. Suurin osa kuvauksista on niin yksinkertaisia, että se osataan tehdä paikanpäällä. Kuva voidaan lähettää lankaa pitkin muualle analysoitavaksi, Soininvaara kertoo.

Seuraavana aamuna Soininvaaran sähköpostissa oli noin viisikymmentä vihaista viestiä röntgenhoitajilta.

– He halusivat kertoa että ehdotukseni on lainvastainen. Mainittu työ on lailla määrätty heidän yksinoikeudekseen. Yhdessäkään viestissä ei väitetty, että asiaan liittyisi mitään riskiä potilasturvallisuuden tai työturvallisuuden suhteen.

Soininvaaran mukaan terveydenhuollossa on paljon rajoituksia, mitä milläkin koulutuksella saa tehdä.

– Periaatteessa niitä perustellaan potilasturvallisuudella, mutta aika usein tarkoituksena on vain suojella kunkin joukon oikeutta tiettyyn työhön. Suosikkimääräykseni on Tehyn eräässä keskussairaalassa aikanaan läpi saama määräys, joka kielsi perushoitajia jakamasta potilaille lääkkeitä päivisin, mutta salli sen öisin.

Soininvaaran mielestä terveydenhuollossa ei ole enää varaa haaskaaviin ammattikuntarajoihin. Koulutettujen tulisi keskittyä töihin, joissa koulutusta todella tarvitaan, ja jättää helpommat tehtävät vähemmän koulutetuille.

– Jos minä saan viedä vanhan äitini kävelylle ilman mitään koulutusta, ei ammattiauttajaltakaan pitäisi siihen tehtävään kovin monen vuoden koulutusta vaatia, Soininvaara toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt