Sauli Niinistön valitsijayhdistykselle kerättiin kesän aikana kannattajakortteja.

”Jos kokoomus on valmis, se on vain tervetullutta”

Sauli Niinistö korosti toukokuussa, että presidentin tehtävä on erillään puoluepolitiikasta.

Verkkouutiset kertoo tänään tässä jutussaan kokoomuksen aikeista ja tavasta ilmoittaa tuestaan Sauli Niinistön uudelleenvalinnan kansanliikkeelle.

Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti 29.5.2017 tiedotustilaisuudessaan hankkeesta perustaa presidenttiehdokkuutensa taakse valitsijayhdistys ja kerätä sitä varten tarvittavat vähintään 20 000 kannattajakortteja. Näin hän sanatarkasti sanoi:

– Olen tietysti pitkään ollut puheissa, epämuodollisissa ja vähän muodollisemmissakin, siitä että vieläkö tulen pyrkimään jatkokaudelle. Moni on vedonnut, ja varmasti ollut ihan tosissaankin siinä. Minä olen esittänyt vasta-ajatuksena joillekin, aika monillekin, että kun tosiasiallinen tilanne nyt on se, että presidentti alkaa olla – niin kuin kerroin – yhä enemmän etäällä puoluepolitiikasta, niin miltä tuntuisi, jos presidenttiehdokkaan takana olisikin valitsijayhdistys, niin kuin meidän perustuslakimme sanoo, Sauli Niinistö totesi.

– No sekin on näköjään tuntunut monista aika hyvältä. Toisaalta minua myöskin hivenen kiehtoo nähdä, että kuinka laaja-alaisesti ihmiset, suomalaiset, todella olisivat tukenani. Ja tämän vuoksi olen sitten tietyllä tavalla päättänyt mittauttaakin tilannetta, niin että tällainen valitsijayhdistys – jonka eteen jo innokkaimmat ovat varmasti vähän ajatustyötä tehneetkin – lähtisi toimimaan, ja kerättäisiin sitten se määrä vähintään allekirjoituksia, joita perustuslaki edellyttää, 20 000, ja sitten kesän mittaan mielelläni näkisin muutenkin vähän sellaista tukemisen mittausta netin ja muitten välineiden kautta. Siinä on vain tarkoituksena kertoa suomalaisille, että kovasti tarpeen ja tervetullut olisi tukenne, ja toisaalta, että minä siihen yritän sitten kykyjeni mukaan vastata.

Sauli Niinistöltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa saman tien, miten kokoomus suhtautuu ajatukseen valitsijayhdistyksestä ja ”haetaanko tässä irtiottoa kokoomukseen”. Näin Niinistö sanatarkasti vastasi:

– Kun kerroin että olen puhunut useidenkin henkilöiden kanssa, eräs heistä on kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, joka ei nähnyt mitään ihmettelemistä siinä. Todellakaan tarkoitus ei ole mitenkään se, että toteaisin kokoomukselle ”ei”. Ei näin. Päinvastoin, jos kokoomus kohdaltansa on valmis kannattamaan, niin tietysti se on vain tervetullutta. Mitään tällaista (ei-toteamista, toim.huom.) tästä ei kannata lukea, presidentti Niinistö totesi.

– Mutta kyllä, ihan, jos vakavasti jokainen pohtii mielessään, niin kyllä tämä presidenttitehtävä aika erillään puoluepolitiikasta on. …

Sauli Niinistö jatkoi tiedotustilaisuudessa vielä, että ”presidentinvaalissa ei ole kysymys puoluevetoisesta sisäpolitiikasta eikä siitä kysymyksenasettelusta, jota puolueet väistämättä toisilleen esittävät”.
Tiedotustilaisuudessa asia tuli vielä näinkin esiin:

– Kokoomukselle on kyllä täysi valtuus minun puolestani nimetä kenet tahansa viralliseksi presidenttiehdokkaakseen. Mutta kyllä minä siitä pidän kiinni, niin kuin tässä jo todettiin, että jos tätä valitsijayhdistystä ei saada kasaan, en saa kasaan, niin mitäpä minä niissä vaaleissa tekemään.

Kommentit