Englannin keskuspankki Lontoon Cityssä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Jos ei sopua, Englannin punta romahtaa

Markkinoilla uskotaan vielä jonkinlaisen ratkaisuun Brexit-neuvotteluissa.

Pankkikonserni Nordeassa arvioidaan, että markkinoilla uskotaan EU:n ja Britannian pääsevän Brexit-neuvotteluissa jonkinlaiseen sopuun.

Euron kurssi puntaan nähden ehti pankin aamukatsauksen mukaan syyskuussa jo ampaista tasolle 0,925, kun se on nyt hieman 0,891 yläpuolella.

– Markkinat ainakin näyttäisivät uskovan jonkinlaiseen sopuun tai ratkaisun löytämiseen ennen kuin siirtymäkausi päättyy reilu kuukauden päästä, katsauksessa todetaan.

EU:n ja Britannian välisissä Brexit-neuvotteluissa alkaa aika loppua vähiin. Vaikka Britannia on virallisesti eronnut EU:sta osapuolilla ei ole vieläkään sopimusta siirtymäkauden jälkeiseen kaupankäyntiin liittyen.

Nordean analyytikko Kristian Nummelin kirjoittaa blogissaan, että neuvotteluista ei juuri tietoa enää tihku, vaan loppusuoralla pyritään saamaan sopimus aikaan ilman häiriötekijöitä.

– Suurimmat kiistakysymykset ovat silti tutut. Kalastus, riitojenratkaisu ja yhteiset pelisäännöt esimerkiksi valtiontuissa. Erityisesti kalastus on ollut vaikea asia osapuolille, vaikkakin sen taloudellinen merkitys on vähäinen, Nummelin toteaa.

Brexit on hänen mukaansa yhä uhka erityisesti punnalle. Mikäli sopimusta ei saada, punta kohtaa reipasta heikentymispainetta.

– Sopimuksen syntyyn liittyy yhä paljon epävarmuutta, ja todennäköisyydet eivät paljon poikkea kolikonheitosta. Ehkäpä sopimuksen todennäköisyys on noin 60 prosentin tuntumassa. Sopimus on siis saavutettavissa, mutta sen syntyminen vaatii molemmilta osapuolilta kompromisseja, Nummelin arvioi.

Mielenkiintoisin puoli liittyy hänen mielestään Englannin keskuspankkiin, joka on väläytellyt negatiivisia korkoja.

Nummelin muistuttaa lisäksi, että Skotlanti kannatti EU:ssa pysymistä ja viime aikoina kannatus itsenäistymiselle on ollut nousussa.

– Brexitin vaikutukset tulevat olemaan moninaiset ja se voi johtaa jopa nykyisen Britannian hajoamiseen, hän varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt