Kokoomuksen meppidelegaation puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Jos aloittaisimme puhtaalta pöydältä, ei taatusti tehtäisi näin”

Terveysteknologiaa olisi tarjolla, mutta hallintorakenteet hidastavat niiden käyttöönottoa. Kokoomuspolitiikot patistavat uudistuksiin.

Keski-Afrikassa sijaitsevassa Ruandassa hoitajarobotit mittaavat minuutissa lämmön 150 koronapotilaalta. Ne hälyttävät paikalle ihmishoitajan, mikäli potilaan tilassa tapahtuu muutoksia.

Terveysteknologiassa on otettu valtavia harppauksia, mutta Suomessa uusien toimintatapojen käyttöönotto törmää usein vanhoihin rakenteisiin. Tuijotetaan seiniä ja hallinnollisia rajoja, kun pitäisi miettiä, miten terveyspalvelut saataisiin parhaiten ja kustannustehokkaimmin asiakkaan luo.

– Suomessa on veivattu sotea kymmenen vuotta ja muut kehityshankkeet ovat jäissä, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) harmittelee.

Pietikäisen mukaan on vanhanaikaista tapella siitä, missä terveysasema tai synnytyssairaala sijaitsee, ja onko se kunta, maakunta vai valtio, joka niitä hallitsee.

– Jos voisimme aloittaa puhtaalta pöydältä, ei taatusti tehtäisi näin, Pietikäinen sanoo.

Suomelta puuttuu valtakunnallinen terveysteknologiastrategia. Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) laati terveysteknologiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle jo helmikuussa. Hän huomauttaa, että julkinen terveydenhuolto on tähän mennessä hyvin verkkaisesti omaksunut digitalisaatiota, robotiikkaa ja tekoälyä. Kannustimia ei ole ollut, koska asian edistäminen ei ole ollut kenenkään vastuulla.

Lue aiheesta lisää Verkkouutisten Plus-osiosta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt