Jopa 10 000 pakolaislasta kateissa – ”emme tiedä mitä he tekevät”

Iso joukko ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on Europolin mukaan kadonnut saavuttuaan Eurooppaan. Rikollisuudella pelätään olevan asian kanssa tekemistä.

Europolin esikuntapäällikkö Brian Donaldin mukaan lapset ovat kadonneet rekisteröidyttyään maiden viranomaisille, kertoo The Guardian. Pelkästään Italiassa on Donaldin mukaan kateissa 5000 alaikäistä turvapaikanhakijaa ja Ruotsissakin noin tuhat.

”Ei ole kohtuutonta sanoa, että etsimme yli 10 000 lasta. Kaikki heistä eivät ole joutuneet rikollisten kynsiin. Osa heistä on perheenjäseniensä mukana. Mutta me emme tiedä mitä ketä he ovat, mitä he tekevät tai kenen kanssa he liikkuvat”, hän arvioi.

Donaldin mukaan eurooppalainen rikollisuus ja ihmiskauppa on kohdistanut huomionsa turvapaikanhakijoihin. Viimeisen puolentoista vuoden aikana turvapaikanhakijoiden virran ympärille on kehittynyt oma rikollinen infrastruktuuri.

Rikollisuus näkyy muun muassa ihmissalakuljetuksena, orjuutena, hyväksikäyttönä ja seksikauppana.

”Saksassa ja Unkarissa on vankiloita, joissa suurin osa vangeista on saanut turvapaikanhakijoihin liittyvästä rikollisuudesta.”

Donald kehottaa kansalaisia valppauteen. Monet kadonneet lapset piilottelevat hänen mukaansa suurimmaksi osaksi näkyvillä yhteisön keskuudessa.

”Heitä ei viedä ja pidetä vankina keskellä metsää.”

Kommentit