”Joku ei luottanut presidenttiin” – ”Moskova kiinnostui”

Matti Pesu ennustaa, että Suomen on vaikea enää jättää osallistumatta Viron sotaharjoituksiin.

Turvallisuuspolitiikan asiantuntija Janne Riiheläinen sanoo, että sekaannus Suomen osallistumisesta Viron Ämarin lentotukikohdan sotaharjoituksiin johtuu epäonnistuneesta tiedon salaamisesta. Hän sanoo, että avoimessakin yhteiskunnassa osa sotilastoiminnasta suunnitellaan salassa.

– Mutta se edellyttää luottamusta. Nyt kuvittelisin, että joku ei luottanut hallitukseen ja tasavallan presidenttiin, kun vuosi tiedot, Riiheläinen kirjoittaa blogissaan.

Hän viittaa Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa esitettiin, että hallituksessa oli syntynyt kiista Suomen osallistumisesta.

Riiheläinen on turvallispolitiikan harrastaja, jonka blogi on yksi alan seuratuimmista.

Riiheläinen ennustaa, että tiedonkulun selvittelystä tulee ”ruma oheisepisodi tähän muutenkin ikävään prosessiin”.

– En tiedä mikä oli tiedon vuotamisen motiivi, mutta epäilen suuresti, että tulos ei ollut haluttu.

Tampereen yliopiston ulkopolitiikan tutkija, The Ulkopolitist -blogin kirjoittaja Matti Pesu arvioi, että Suomen on vaikea enää jättää osallistumasta Viron sotaharjoituksiin.

– Jos nyt käy niin, että Suomi on tervetullut harjoittelemaan mutta päättää olla menemättä, kieltävä vastaus tulkitaan Venäjän intressien myötäilyksi, vaikka perustelut olisivat toiset, Pesu kirjoittaa.

Hän toteaa, että kireä kansainvälinen ilmapiiri lisää mielenkiintoa Suomen tekemiin päätöksiin.

– Itse asiassa episodi on jo tähän mennessä varmasti herättänyt mielenkiintoa Moskovassa, ja voi rohkaista sitä tulevaisuudessa painostamaan Suomea.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt