THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen (vas.) ja johtaja Mika Salminen tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Joko vihdoin? Näin viranomainen lupailee rokotteen aikataulusta

Koronaepidemian avainkohta saatetaan ’onnellisten tähtien alla’ nähdä vuodenvaihteessa.

Tiistaina THL:n tiedotustilaisuudessa kysyttiin arviota koronarokotteen saamisesta käyttöön Suomessa. Ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan kehittämisessä odotetaan nyt erittäin suurella mielenkiinnolla tuloksia ensimmäisistä laajoista tehotutkimuksista.

– Mikäli tutkimukset ovat edenneet suunnitelmien mukaan, niin lokakuun aikana pitäisi ehkä ensimmäisen, mahdollisesti jo toisenkin rokotteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta suurella joukolla tutkittavia olla näyttöä. Tämä aika pitkälle sanelee aikataulua tästä eteenpäin, ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi.

Jos rokotteet osoittautuvat toimiviksi, lääkintäviranomaiset lähtevät tekemään päätöstä myyntiluvasta.

– Jos kaikki menee oikein onnellisten tähtien alla, niin voi olla, että heti vuodenvaihteen jälkeen ensimmäiset rokoteannokset ovat saatavilla. Mutta kannattaa ymmärtää se, että rokotteiden valmistaminen – vaikka sitä etukäteen onkin jo jonkin verran tehty – vie aikaa. Samoin rokottaminen vie aikaa, Puumalainen totesi.

– Voi olla että rokoteannoksia tarvitaan yhden sijaan kaksi. Näidenkin antoon menee aikaa.

– Eli jos rokotteet saadaan mahdollisimman pian käyttöön, niin siitä huolimatta menee kuukausia, ennen kuin rokotuskattavuus alkaa olla Suomessakin korkealla, hän huomautti. 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt