Ruotsista Suomeen tulevaa liikennettä Tornion raja-asemalla 4. kesäkuuta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Jokainen kiinni saatu tartunta on voitto”

Tutkijan mukaan ulkomailta tulevia Covid-19-tapauksia voitaisiin estää helpoillakin toimilla.

Tutkijat ja terveydenhuollon ammattilaiset kehottavat kiinnittämään nykyistä enemmän huomiota ulkomailta tuleviin Covid-19-tartuntoihin.

Columbian yliopiston apulaisprofessorin, geenitutkija Tuuli Lappalaisen mukaan ainakin osa tapauksista voitaisiin estää suhteellisen helposti.

– Vaikka näitä tartuntoja ei voi täysin estää sulkematta rajoja, niin olennaisempi kysymys on, voiko niistä osan estää helpohkoilla toimilla. Miksi tulijoita ei testata lähtömaassa jos mahdollista, rajalla aina, ja muutama päivä saapumisen jälkeen, Tuuli Lappalainen kysyy Twitterissä.

– THL:n julkilausutut syyt testauksen nihkeyteen: 1) se ei ole aukotonta, 2) rajalla testaamisesta ei ole tutkimusnäyttöä. On kuitenkin ihan päivänselvä tosiasia, että jokainen kiinni saatu tartunta on pieni voitto, Lappalainen jatkaa.

THL:n johtaja Mika Salminen totesi Helsingin Sanomille, että epidemiaryppäisiin on totuttava Suomen avautuessa.

– Sitä on melko vaikeaa täysin estää. Muuten kaiken pitäisi olla kiinni, Salminen sanoi.

Muun muassa HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen piti lausuntoa erikoisena.

– On mielenkiintoista, että THL edelleen pitää ulkomaalaisten työntekijöiden Suomeen tuomia koronan tartuntaryppäitä ”annettuna”, eikä uskalla kehittää toimenpiteitä edes epidemiariskin pienentämiseksi tältä osin, Lasse Lehtonen sanoi.

Tartuntaryppäistä on kerrottu muun muassa ulkomaisten työntekijöiden asuntolassa Varsinais-Suomessa. Päijät-Hämeessä havaittiin viime viikolla yhdeksän Covid-19-tartuntaa maatalouden kausityöntekijöiltä. Noin 80 henkilöä altistui virukselle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti maanantaina asettaneensa työryhmän selvittämään koronaepidemian torjuntaa rajanylityspaikoilla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt