Matkustajia lähtöterminaalissa Helsinki-Vantaan lentokentällä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Joka viides ulkomaalainen lähtee heti tutkinnon jälkeen

Maastalähdön syyksi tilastotuntija arvioi vaikean työllistymisen tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Yliaktuaari Anna Loukkola Tilastokeskuksesta arvioi blogissaan, että osa ulkomaalais­taustaisista tutkinnon suorittajista ei jää Suomeen, koska työllistyminen heti tutkinnon suorittamisen jälkeen on vaikeahkoa.

Vuonna 2015 Suomessa suoritettiin 134 500 tutkintoa, joista noin 10 000 oli ulkomaalais­taustaisten suorittamia. Joka viides ulkomaalais­taustainen muutti maasta heti tutkinnon suoritus­vuonna.

Tutkinnon suoritusvuoden lopussa ulkomaalais­taustaisista oli työssä 56 prosenttia ja työttömänä oli 25 prosenttia.

– Työllistyminen paranee hieman ja työttömyys vähenee, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut muutama vuosi. Samaan aikaan maasta muuttaneiden määrät hieman kasvoivat, Luokkola toteaa.

Vaikkakin työllistyminen hieman helpottuu, kun tutkinnon suorittamisesta on kulunut enemmän aikaa, ulkomaalaistaustaisen tutkinnon suorittaneen työllistyminen on Luokkolan mukaan kuitenkin vaikeampaa kuin suomalais­taustaisen.

– Rekisteritiedoista ei selviä, vaikuttaako ulkomaalais­taustaisten maahan jäämiseen se, ettei koulutusta vastaavaa tai mieleistä työtä löydy vai jokin muu syy, mutta rekisteritietojen valossa näyttää, että osa ulkomaalais­taustaisista tutkinnon suorittajista ei jää maahan, koska työllistyminen heti tutkinnon suorittamisen jälkeen on vaikeahkoa, Luokkala arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt