Koronapotilasta hoidetaan sairaalassa Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. / LEHTIKUVA / AFP / Mark Felix

Joka viidenneltä koronapotilaalta lähtevät hiukset

Suurin osa sairaalahoitoon joutuneista kärsi ainakin yhdestä jälkioireesta.

Tuoreen seurantatutkimuksen mukaan hiustenlähtö on yllättävän yleinen jälkioire koronavirusinfektion sairastaneilla.

Kiinalaistutkijat seurasivat mediaani-iältään 57-vuotiaita potilaita, jotka oli kotiutettu Wuhanissa sijaitsevasta sairaalasta viime vuoden tammi–toukokuussa.

Puoli vuotta myöhemmin tehtyjen kyselyiden ja lääketieteellisten tutkimusten perusteella yleisimpiä vaivoja olivat uupumus ja lihasväsymys, univaikeudet sekä ahdistuksen tai masennuksen kaltaiset psyykkiset oireet.

Lancet-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan hengitysvaikeudet olivat yleisempiä potilailla, joiden taudinkuva oli ollut muita vakavampi. Toipuneista 76 prosenttia kertoi ainakin yhdestä jälkioireesta. Hiustenlähdöstä kertoi 359 henkilöä eli 22 prosenttia tarkastellusta ryhmästä.

Vastaavia tuloksia on saatu myös Yhdysvalloista, jossa on kartoitettu ”pitkästä Covidista” eli koronaviruksen pitkäaikaisista oireista kärsivien kokemuksia. Indianan yliopiston kyselyyn vastanneista 1567 henkilöstä yhteensä 423 kertoi havainneensa epänormaalia hiustenlähtöä infektion jälkeen.

Hiustenlähdön arvellaan olevan yhteydessä sairastumiseen liittyvään stressiin ja koronaviruksen aiheuttamiin tulehdustiloihin tai autoimmuunireaktioihin.

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt