Torikauppaa Porvoon vanhassakaupungissa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Joka toinen suunnittelee kotimaan matkaa

Matkailun koetaan parantavan henkistä ja fyysistä hyvinvointia.

Koronarajoituksista huolimatta suomalaiset suunnittelevat aktiivisesti syyslomailua kotimaassa, selviää Ebookersin teettämästä Matkailubarometri 2020 -tutkimuksesta.

Jopa 37 prosenttia vastaajista suunnittelee kaupunkilomaa jossain päin Suomea. Muun tyyppisestä kotimaan matkailua suunnittelee yli puolet (53 prosenttia) vastaajista.

Ulkomaan matkojen suunnittelu on lyhyellä aikavälillä vähäistä. Risteilymatkoja kertoi suunnittelevansa melko suurella tai suurella todennäköisyydellä vain 11 prosenttia suomalaisista.

Kiinnostus kotimaan matkailuun on tasaista sukupuoleen, ikään tai perhetilanteeseen katsomatta.

– Tutkimustulokset kertovat selkeää kieltään siitä, että suomalaisten tarve hakea matkailun elämyksiä ei ole kadonnut mihinkään. Pidämme erittäin kiinnostavana sitä, että syyslomaa poikkeusaikanakin suunnitellaan yhtä ahkerasti iästä, perhetilanteesta tai sukupuolesta riippumatta. Myöskään merkittävää eroa eri maanosien väliltä ei löytynyt, kertoo ebookersin Head of PR Claudia Parker tiedotteessa.

Syyslomalla kaivataan maisemanvaihdosta

Ebookersin teettämän tutkimuksen mukaan suurin osa syyslomamatkaa suunnittelevista on kiinnostunut mökille lähtemisestä ja sukulaisten ja ystävien tapaamisesta (65 prosenttia).

Toiseksi eniten syysloman suunnittelijoita kiinnostaa matka Lappiin (45 prosenttia). Nuorimmassa, 18–29-vuotiaiden kohderyhmässä kiinnostus Lapin matkailuun oli kaikista suurin (56 prosenttia).

– 18–29-vuotiaat syysloman suunnittelijat olivat kaikista kiinnostuneempia Lapin matkailusta. Näemme tämän erityisen kiinnostavana löydöksenä tulevaisuuden matkatrendien muovautumista silmällä pitäen, Parker toteaa.

Kulttuuri- ja kaupunkilomailu kiinnosti 44 prosenttia syysloman suunnittelijoista. Kiinnostus oli tasaista heti 30 ikävuodesta ylöspäin. Kylpyläloma kiinnosti syyslomavaihtoehtona 36 prosenttia lomamatkaa suunnittelevista – suurinta (45 prosenttis) kiinnostus oli varttuneimmassa, 60–69 vuotiaiden vastaajajoukossa.

Henkinen hyvinvointi ja terveys

Ebookersin toteuttamassa tutkimuksessa suomalaisilta kysyttiin myös matkustamisen merkityksestä oman hyvinvoinnin näkökulmasta.
Jopa 67 prosenttia suomalaisista uskoo, että matkustaminen on tärkeää mielenterveyden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Yli kolmannes (31 prosenttia) suomalaisista myös uskoo, että matkustaminen on tärkeää myös fyysisen hyvinvoinnin näkökulmasta. Matkustamisen vaikutukset terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin nähtiin yhtä lailla kaikissa ikäryhmissä.

– Nyt kun matkailu on tällä hetkellä rajoitetumpaa kuin aikaisemmin, monet ovat ehkä vasta ensimmäistä kertaa havahtuneet miettimään matkailua ja tarvetta maisemanvaihdokseen oman hyvinvoinnin kannalta. Matka ei ole pelkästään hetken hurma, vaan panostus omaan jaksamiseen ja hyvinvointiin, Parker miettii.

Kotimaan matkavaihtoehtoja haetaan nyt tiuhaan ebookersin sivustolla. Tampere, Rantasalmi ja Turku ovat syrjäyttäneet perinteiset syyslomakohteet maailmalta, kuten Lontoon, Berliinin ja Kööpenhaminan.

– Haetuimmat kohteet ebookersin sivustolla syyslomaviikoille ovat tänä vuonna hyvin erilaiset normaaliin tilanteeseen verrattuna. Matkailurajoituksista johtuen suomalaiset tuntuvat olemaan valmiina avoimin silmin katsomaan, mitä kaikkea kotimaan matkailulla voisi olla tarjottavanaan, Parker pohtii.

Ebookersin teettämä Matkailubarometri 2020 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa viikolla 39, ja siihen vastasi 1 000 18-69-vuotiasta suomalaista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt