Suomalai LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Joka neljäs nainen tekniikan alalla arvioi perhevapaan uhkaksi uralleen

TEKin puheenjohtajan mukaan yhteiskunnasta johtuvat esteet perheen perustamiselle ja lasten hankkimiselle pitää poistaa.

Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinatutkimuksen mukaan alle 50-vuotiaista naisista lähes joka neljäs arvioi, että perhevapaan käyttäminen vaikuttaisi haitallisesti urakehitykseen nykyisen työnantajan palveluksessa.

Miehistä alle puolet oli sitä mieltä, että oma työnantaja suhtautuu positiivisesti lyhennettyyn työaikaan. Työmarkkinatutkimukseen osallistui loka-marraskuussa noin 8 200 työssä olevaa tekniikan alan korkeakoulutettua.

TEKin puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström ottaa kantaa viime päivinä paljon keskustelua herättäneeseen syntyvyyteen ja sen romahtamiseen viime vuosina.

TEK on mukana Isähaasteessa, jossa tehdään työelämästä perheystävällisempää työpaikka kerrallaan. Vain noin puolet isistä pitää enemmän kuin kolme viikkoa yhteensä yhdeksän viikon isyysvapaasta.

– Turvalliset työsuhteet ja vanhemmuuteen kannustava kulttuuri työpaikoilla ovat välttämätön osa sen luottamuksen rakentamista, jonka varassa päätös lapsen hankinnasta tehdään. Jos perheen perustaminen tai lapset eivät mahdu suomalaiseen työuraan, on tulevaisuus harmaa, Matikainen-Kallström sanoi TEKin valtuuston kokouksessa Helsingissä torstaina.

Syntyvyyskeskustelussa ei Matikainen-Kallströmin mukaan ei ole kyse huoltosuhteesta lyhyellä tähtäimellä, vaan yhteiskunnan elinvoimasta ja ihmisten haaveista ja toiveista.

– Kaikki eivät voi saada tai halua lapsia. Heidän tilannettaan ja vakaumustaan täytyy kunnioittaa. Mutta yhteiskunnasta johtuvat esteet perheen perustamiselle ja lasten hankkimiselle pitää poistaa. Se tarkoittaa päivähoidossa riittäviä resursseja, kohtuullisen kokoisia ryhmiä ja asiakasmaksujen alentamista.

Matikainen-Kallströmin mukaan olennainen osa ratkaisua on perhevapaajärjestelmän remontti. Siinä lähtökohtana on oltava jokaisen oikeus perheeseen sekä sen kasvattamista tukevaan yhteiskuntaan ja työelämään. Tämän täytyy olla yksi seuraavan hallituksen päätehtävistä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt