Verkkouutiset

Joka neljäs kokee vapaa-aikansa riittämättömäksi

Työpaikkojen etätyöohjeita halutaan selkeyttää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset johtajat osaavat parhaiten tasapainotella suhdetta työaikansa ja vapaa-aikansa välillä, selviää Kuopion alueen etätyökyselytutkimuksesta.

Sen mukaan suurin osa johtajatasoa edustaneista vastaajista kokee ehtivänsä vapaa-aikanaan tekemään riittävästi itselleen mieleisiä asioita.

Tutkimuksessa selvisi myös kuitenkin joka neljännen suomalaisen kokevan, että heidän työ- ja vapaa-aikansa ei ole tasapainossa. Yhtä moni oli myös sitä mieltä, ettei ehdi vapaa-aikanaan tehdä riittävästi itselle tärkeitä ja mielekkäitä asioita.

Muita kielteisemmin työ- ja vapaa-ajan sovittamista koskevia väittämiä arvioivat toimisto- ja asiakaspalvelutyöntekijät sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijät.

Etätyömahdollisuuden ja työelämän joustavuuden koettiin tutkimuksessa lisäävän hyvinvointia työpaikalla ja sen ulkopuolella, mutta etätyön pelisäännöissä on vielä hakemista. Kyselytutkimuksen mukaan vain puolet (50 prosenttia) vastaajista pitää työpaikkansa etätyöohjeita selkeinä.

Etätyön selkeyttämisen tarve korostuu tutkimuksen mukaan alueilla, joissa sitä ei vielä niin runsaasti harrasteta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla työskentelevistä vastaajista 59 prosenttia mielsi työpaikkansa etätyöohjeet ja käytännöt selkeiksi, kun taas Kuopion alueella näin arvioi vain 42 prosenttia vastaajista.

– Alle puolet pitää Kuopion alueella etätyön ohjeita selkeinä, joten tämä on selvästikin toimenpiteen paikka. Etätyöohjeet ja käytännöt tulisi saada kaikkien työntekijöiden tietoisuuteen, jotta etätyö olisi helppo ja luonnollinen osa nykyaikaista joustavaa työntekoa, toteaa Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen tiedotteessa.

Kiinnostusta etätöihin kuitenkin on, sillä yli puolet (57 prosenttia) vastaajista, joilla ei ole etätyömahdollisuutta, haluaisi kuitenkin tehdä etätyötä.

Mahdollisuuksissa oli nähtävissä myös eroa alueiden välillä, sillä pääkaupunkiseudulla asuvista vastaajista 57 prosenttia kertoi, että heidän työpaikallaan on mahdollista tehdä etätöitä luvun ollessa Tampereella 50 prosenttia, Turussa, 45 prosenttia ja Oulussa 42 prosenttia. Kuopion alueella vastaava luku oli ainoastaan 35 prosenttia.

Parempi vointi

Muualla kuin työpaikalla tehtävän työn hyödyiksi nostettiin kyselytutkimuksessa muun muassa joustavuus, perhe- ja työelämän yhteensovittaminen, työn tehokkuuden kasvu ja lisääntynyt vapaa-aikaa.

Etätöistä jäävä vapaa-aika puolestaan haluttaisiin käyttää pääasiassa liikuntaan, perheen kanssa olemiseen, luonnossa liikkumiseen sekä ajanviettoon ystävien kanssa.

Ylipäätänsä mahdollisuus etätöihin yhdistyi vastaajien keskuudessa parempaan vointiin niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella.
Kuopion alueella tämä nähdään positiivisena tuloksena.

– On positiivista, että etätyön koetaan helpottavan perhe- ja työelämän yhteensovittamista sekä kasvattavan työn tehokkuutta. Siitä on siis hyötyä sekä työntekijälle että työnantajalle, Soininen pohtii.

Nuoret kaipaavat joustoa

Tutkimukseen vastanneita ei kuitenkaan kiinnostanut ainoastaan työpaikalta pois oleminen, vaan nimenomaan joustavuus ja vaihtelu etätyön ja perinteisen työn välillä houkutti. Kollegat ja työyhteisö koettiin yhä tärkeiksi, vaikka kotona olisikin lupa tehdä töitä.

Tutkimuksen mukaan joustavaa työelämää kaipaavat etenkin nuoret. Vastanneista yli 55-vuotiaat (41 prosenttia) ovat selvästi vähemmän kiinnostuneita etätöistä kuin nuoremmat ikäryhmät (55-61 prosenttia).

Huomattavaa oli myös, että kiinnostus etätöitä kohtaan nousi vastanneiden joukossa huomattavasti, jos työmatkaan kului aikaa enemmän kuin 15 minuuttia.

Tuloksista näkyy, että Suomessa ei vielä juurikaan erilaisia yhteisöllisiä työtiloja suosita tai järjestetä. Nuorimmasta vastanneiden ikäryhmästä (18-24-vuotiaat) vain 37 prosenttia, mutta vanhimmasta ikäryhmästä (55-64 vuotta) 55 prosenttia työskentelisi mieluiten työpaikalla.

– Yli puolet niistä, joilla ei ole etätyömahdollisuutta, haluaisi kuitenkin tehdä etätyötä. Erilaisia joustoja työn tekemisen tapoihin ja työaikaan siis kaivataan. Tutkimuksen mukaan Suomesta ei löydy juuri kiinnostavia etätyökyliä tai lähiöhubeja, vaan parhaana etätyöpaikkana pidetään edelleen omaa kotia, Soininen sanoo

Tutkimuksen teetti Kuopion alueen yhteishanke yhteistyössä Repuclicin kanssa, ja sen toteutti Feelback Oy marraskuussa 2019.

Kyselyyn vastasi 1 074 iältään 18-64 vuotiasta työssä käyvää henkilöä, ja se toteutettiin Cint vastaajapaneelissa. Haastattelut kiintiöitiin alueen, iän ja sukupuolen mukaan. Alueita olivat pääkaupunkiseutu, Turku, Tampere, Oulu sekä Kuopion alue.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)