X
SULJE MAINOS
Tehohoito vaatii paljon työvoimaa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Joka kymmenes työntekijä poissa: Näin terveydenhuollossa varaudutaan

Helsingissä sairaus- ja karanteenipoissaoloja on nyt kaksi kertaa tavallista enemmän.

Koronaviruksen voimakas leviäminen on lisännyt merkittävästi sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden sairauspoissaoloja pääkaupunkiseudulla. Tällä hetkellä Vantaan ja Helsingin sote-alan työntekijöistä yli 10 prosenttia on poissa töistä joko sairaana tai karanteenissa.

Verkkouutiset kysyi Helsingin, Espoon ja Vantaan päättäjiltä, miten kaupungit ovat varautuneet koronan aiheuttamien poissaolojen kasvuun.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöistä on nyt poissa sairauden tai karanteenin takia noin 12 prosenttia. Osuus kuitenkin vaihtelee palveluittain ja yksiköittäin.

Sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen kertoo, että määrä on noin kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

– Poissaolot alkoivat asteittain kasvaa jo joulukuun aikana. Viime viikosta kasvua ei ole nyt merkittävästi tullut, Jolkkonen sanoo.

Jolkkosen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden poissaolot saattavat lisääntyä lähiviikkoina, jos epidemiatilanne edelleen pahenee. Kaupunki on varautunut turvaamaan kiireelliset ja välttämättömät palvelut sekä rokotusten etenemisen.

– Olemme myös rekrytoineet eri tavoin sijaisia ja määräaikaista henkilökuntaa, ja olemme lisänneet myös opiskelijoiden määrää eri tehtävissä, tietenkin riittävän ja pätevän henkilöstön ohjauksessa ja valvonnassa, Jolkkonen kertoo.

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan työntekijöistä on tällä hetkellä poissa noin 11–13 prosenttia. Apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö arvioi, että poissaolojen määrä tulee lisääntymään jonkin verran lähiviikkoina.

– Valmistaudumme henkilöstön siirtoihin kriittisiin tehtäviin, Aronkytö sanoo.

Espoon kaupungin terveyspalvelujen johtaja Markus Paananen kertoo, että poissaoloja on nyt huomattavasti tavallista enemmän erityisesti vanhusten palveluissa.

– Suurin osa on sairaana, mutta myös tartuntatautilain mukaiset poissaolot ovat lisääntyneet vuodenvaihteen tienoilla, Paananen sanoo.

Paananen arvioi, että poissaolojen määrä pysyy poikkeuksellisen korkeana lähitulevaisuudessa. Kaupunki on varautunut turvaamaan kriittiset palvelut henkilöstön siirroilla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt