X
SULJE MAINOS

John McCain Tallinnassa: USA:n sitoutuminen Baltian puolustukseen on horjumaton

Viron pääministeri muistutti amerikkalaisvaltuuskuntaa miehityksen koettelemuksista.

Amerikkalaissenaattori John McCain vakuuttaa Yhdysvaltain suhteen Viroon säilyvän muuttumattomana maansa marraskuisten presidentinvaalien tuloksesta riippumatta.

Baltian maiden ei McCainin mukaan ole aihetta pelätä ulkopoliittista linjanmuutosta Washingtonissa. Yhdysvaltain rotaatioperiaatteeseen perustuvan sotilaallisen läsnäolon alueella tulee hänen mukaansa olla pysyvä. Yhteisiä sotaharjoituksia Baltian maiden omien asevoimien kanssa McCain pitää olennaisen tärkeinä myös jatkossa.

Senaattori korostaa, että sotilaallisella kumppanuudella ja amerikkalaisjoukkojen läsnäololla Baltiassa on Yhdysvalloissa laaja poliittinen tuki yli puoluerajojen.

Yhdysvaltain suhtautuminen Venäjään ei voi McCainin mukaan muuttua niin kauan kuin maa jatkaa presidentti Vladimir Putinin johdolla Krimin miehitystä, osallistuu sotatoimiin Itä-Ukrainassa tai sekaantuu muutoin naapurimaidensa asioihin. Ukrainan kriisin johdosta asetettujen talouspakotteiden hän uskoo pysyvän voimassa myös Donald Trumpin hallinnon aikana.

McCainin johtama Yhdysvaltain senaatin valtuuskunta on parhaillaan kaksipäiväisellä vierailulla Virossa.

”Emme halua uutta miehitystä”

McCainin kanssa tiistaina järjestetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa Viron pääministeri Jüri Ratas painotti Naton olennaista merkitystä maansa turvallisuudelle.

Samalla hän muistutti Viron olevan yksi harvoista puolustusliiton jäsenmaista, jotka käyttävät puolustukseensa yli kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta, ja rahoittaa lisäksi maahan sijoitettujen ulkomaisten Nato-joukkojen tarvitsemaa infrastruktuuria.

Ratas toi esille myös Viron asevoimien aktiivisen osallistumisen kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin ja terrorismin torjuntaan.

Tunteikkaassa puheenvuorossaan Ratas totesi Viron kansan tietävän, millaista on elää miehitetyssä maassa, eikä halua kokea sitä enää koskaan uudelleen.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA, Tallinna

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt