Joe Biden. LEHTIKUVA / AFP

Joe Bidenin kaudella talouden odotetaan kasvavan

Amerikkalaiset asiantuntijat eivät odota muutoksia maassaan.

Saksalaisen Ifo-tutkimuslaitoksen kyselyssä kansainväliset asiantuntijat odottavat Yhdysvaltain tulevan presidentin Joe Bidenin valtakauden vauhdittavan maittensa talouskasvua.

He arvioivat lisäkasvuksi keskimäärin 1,16 prosenttiyksikköä tänä vuonna. Amerikkalaiset vastaajat eivät kuitenkaan odottaneet muutoksia omassa maassaan, joten kokonaisvaikutus jäi 0,98 prosenttiyksikköön.

Ifon kyselyyn osallistui 843 asiantuntijaa 107 maasta.

– Käynnissä olevan koronaviruskriisin ja sen dramaattisten vaikutusten jälkeen vastaajat sanovat, että Bidenin kausi voi olla toivonsäde kuluvan vuoden maailmantalouden kehitykselle, toteaa tiedotteessa Ifon Julkisen talouden ja poliittisen talouden keskuksen johtaja Niklas Potrafke.

Potrafken mukaan vuosina 1949-2012 Yhdysvaltojen talouskasvu oli demokraattisten presidenttien aikana 1,79 prosenttiyksikköä korkeampi kuin republikaanien aikana. Hän arvioi, että jos tämän historiallisen mallin oletetaan jatkuvan, niin Bidenin aikana talouskasvu tulee olemaan nopeampaa kuin mitä se olisi ollut Donald Trumpin jatkokaudella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt