X
SULJE MAINOS
Joe Biden (oik.) neuvotteli Vladimir Putinin kanssa tiistaina. LEHTIKUVA / AFP Handout

Joe Biden varoittaa Venäjää: Vastaamme tarvittaessa voimakkaasti

USA tukee Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden neuvotteli tänään tiistaina Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa videopuhelun välityksellä. Presidentit keskustelivat useista eri aiheista.

Presidentti Biden ilmaisi Yhdysvaltain ja sen eurooppalaisten liittolaisten syvän huolen liittyen Venäjän joukkoihin ja kalustoon Ukrainan rajojen lähellä.

– Biden teki selväksi, että USA ja sen liittolaiset vastaisivat voimakkailla taloudellisilla ja muilla toimenpiteillä sotilaallisen eskaloitumisen sattuessa, Valkoisen talon tiedotteessa kerrotaan.

Biden toisti tukevansa Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta ja vaati tilanteen rauhoittamista sekä paluuta diplomatiaan.

– Sekä Biden että Putin antoivat tiimeilleen tehtäväksi seurata tilannetta.

Venäjä on koonnut viime aikoina noin 100 000 sotilasta ja runsaasti hyökkäyssotaan soveltuvaa kalustoa Ukrainan rajojen lähelle. Niin asiantuntijat kuin Yhdysvaltain ja Ukrainan tiedustelukin ovat varoittaneet kaiken viittaavan siihen, että Venäjä valmistelee hyökkäystä Ukrainaan. Venäjän retoriikka sekä Ukrainaa että länsimaita ja Natoa kohtaan on kiristynyt samaan aikaan.

Venäjä on sotavalmisteluistaan huolimatta varoitellut Ukrainaa toistuvasti provokaatioista maan itäosissa. Venäjän on pelätty käyttävän väitteitä tällaisesta perusteena omille mahdollisille toimilleen.

Venäjän FSB tiedotti viime viikolla ottaneensa kiinni pommi-iskuja miehitetyllä Krimillä väitetysti suunnitelleita Ukrainan tiedustelun agentteja. Ukrainan tiedustelu on kiistänyt väitteet pötypuheena ja venäläisenä vaikuttamisoperaationa. Verkkouutiset kertoo asiasta tässä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt