Joe Biden ja Vladimir Putin. (Photos by Eric BARADAT and Pavel Golovkin / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Joe Biden kertoi Vladimir Putinille, että hän sitoutuu Ukrainan itsenäisyyteen

Valkoinen talo vaatii että Venäjä rauhoittaa tilanteen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat puhelimitse tänään tiistaina. Biden vakuutti Valkoisen talon julkaiseman tiedotteen mukaan, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa.

– Biden ilmaisi Yhdysvaltojen sitoutuneen vankkumattomasti Ukrainan itsenäisyyteen ja alueelliseen koskemattomuuteen.

Venäjä on viime päivinä keskittänyt joukkoja ja sotakalustoa Ukrainan-vastaiselle rajalleen. Venäjä on vuosien ajan tukenut Itä-Ukrainan separatistitaistelijoita, mutta nyt pelätään yleisesti, että Venäjä aloittaa laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt länsimailta tukea.

Nato on vaatinut Venäjää lopettamaan joukkojen keskittämisen Ukrainan rajalle. Nato ei oman ilmoituksensa mukaan ole lähettänyt joukkoja Ukrainaan. Venäjä kuitenkin toteaa, että se vastaa Naton sotilaallisiin toimiin. Venäjä on myös vaatinut, että Yhdysvallat ”pysyy poissa” Krimin niemimaalta, jonka Venäjä valloitti vuonna 2014.

Valkoisen talon mukaan Biden vaatii, että Venäjä rauhoittaa tilanteen.

– Presidentti ilmaisi huolemme siitä, että Venäjä on äkisti lisännyt sotilaallista voimaa miehitetyllä Krimillä ja Ukrainan rajoilla, ja hän vaati Venäjää lieventämään jännitteitä.

Biden esitti Putinille tapaamista lähikuukausina jonkin kolmannen maan maaperällä.

Vladimir Putin ei ole tiedottanut, mitä puhelinkeskustelussa puhuttiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt