Presidentti Joe Biden. LEHTIKUVA/AFP Mandel Ngan

Joe Biden: 500000 koronakuoleman raja ylittyy ensi kuussa

Presidentti julkaisi ”sodanajan” virustrategian.

Ensimmäisenä kokonaisena virkapäivänään presidentti Joe Biden julisti New Tork Timesin mukaan ”täysimittaiset sodan aikaiset ponnistelut” koronaviruksen torjumiseksi. 200-suvuisessa strategiassaan.

Strategia on hänen mukaansa liittovaltion vastaus koronapademiaan ja se sisältää kymmenittäin toimeenpanomääräyksiä ja toimia pandemian hillitsemiseksi.

– Olemme kansallisessa hätätilanteessa ja on aika kohdata se yhdessä, Biden sanoi.

Hänen mukaansa ”raaka totuus on, että amerikkalaisten enemmistön rokottaminen kestää kuukausia”, ja ensi kuussa Yhdysvalloissa ylittyy 500 000 koronakuoleman raja.

Tällä hetkellä koronaan on Yhdysvalloissa menehtynyt yli 410 000 ihmistä. Tartuntoja on torstaisen tiedon mukaan yli 24,6 miljoonaa.

Strategian tavoitteena on lisätä Covid-tarvikkeiden valmistusta, lisätä maan testauskapasiteettia ja vähentää viruksen leviämistä samalla, kun tavoitellaan työntekijöitä ja väestöryhmiä, joihin virus on levinnyt suhteellisesti eniten.

Toimenpiteissä vaaitaan muun muassa maskin käyttämistä lentokentillä ja ”useissa junissa, lentokoneissa, merialuksissa ja pitkän matkan busseissa”.

Yksi määräys kehottaa liittovaltion virastoja antamaan ohjeita siitä, kuinka koulut ja yritykset voidaan avata turvallisesti uudelleen samalla, kun suojellaan työntekijöitä ja opettajia.

Muita toimia ovat muun muassa kehotukset parempiin tiedonkeruujärjestelmiin, ohjelmat koronahoitojen lisäämiseksi ja terveyden tasa-arvoa käsittelevän työryhmän perustaminen, joka keskittyy viruksesta pahimmin kärsineisiin väestöryhmiin.

Strategia on jaoteltu seitsemän tavoitteeseen, joihin kuuluvat amerikkalaisia luottamuksen palauttaminen toteuttamalla ”säännöllisiä asiantuntijavetoisia, tieteellisiä tiedotustilaisuuksia” ja edistämällä oikeudenmukaisuutta ”rotujen, etnisten ryhmien sekä maaseudun ja kaupunkien välillä”.

Asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet suunnitelman kaksi osaa. Ensimmäinen on rokotteiden saatavuuden lisääminen vedoten puolustusalan tuotantolakiin. Määräyksen ongelmana on, että sekä Pfizer että Moderna tuottavat jo annoksia täydellä kapasiteetilla, yhteensä 12–18 miljoonaa annosta viikossa.

Toinen huomiota herättänyt pilari on hallinnon tavoite saada sata miljoonaa rokoteannosta sadassa päivässä. Yhdysvallat on jo tässä vauhdissa ja rokottaa noin miljoona ihmistä päivässä, joten jos Bidenin hallinto haluaa nopeuttaa rokotuksia edelleen, asiantuntijoiden mukaan painopisteen pitäisi olla liittovaltion ja paikallisten rokotuskeskusten ongelmien ratkaisemisessa.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n tietojen mukaan nämä paikalliset rokotuskeskukset ovat käyttäneet vain 46 prosenttia rokoteannoksista, jotka liittovaltio niille on lähettänyt.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt