Pohjois-Korean hakkereiden kerrotaan kehittyvän koko ajan. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Jo yli sadalta tuhannelta varastettu henkilötiedot

Kun henkilötiedot on syötetty moneen eri kanavaan ja palveluun, rikolliset saavat helposti kalasteltua tietoja somesta tai sähköpostitililtä.

Ammattirikolliset tekevät yhä enemmän tietoturvaloukkauksia ja kyberhyökkäyksiä. Toiminnasta on tullut järjestäytynyttä. Myös amatöörit pääsevät käsiksi työkaluihin, joilla identiteettivarkauksia tehdään.

– Usein henkilötietovarkaus selviää uhrille vasta viiveellä, toteaa turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

– Tiedot on kaupiteltu pimeässä verkossa ja sen jälkeen käytetty esimerkiksi lainanottoon tai ostoksiin netissä. Tässä vaiheessa taloudellinen haitta uhrille on jo tapahtunut, hän jatkaa.

Varkauden varalta voi myös suojautua. Omalla toiminnalla on merkitystä. Parhaiten henkilötietovarkauksilta voi suojautua ennakoinnin avulla ja turvaamalla oman selustansa.

– Ole tarkka, mihin syötät omia henkilötietoja ja luottokortin tietoja. Tietoja ei kannata levittää liikaa sähköisessä muodossa. Henkilötietopapereista kannattaa pitää huolta esimerkiksi siten, että lukitsee postilaatikon. Henkilötietopapereita ei saa missään nimessä heittää roskiin, Fagerlund neuvoo.

Jos käy niin, että identiteetti varastetaan, siitä pitää tehdä heti rikosilmoitus.

– Nykyään löytyy myös palveluita ja vakuutuksia, joiden avulla voi turvata oman identiteettinsä, Fagerlund sanoo.

Tietoturvakin voi pettää

Ennaltaehkäiseviä tietoturvakontrolleja, kuten virustorjuntaa ja tietoturvapäivityksiä, tarvitaan edelleen. F-Securen tietoturvallisuusjohtaja Erka Koivunen kertoo, että kaikesta huolimatta on hyvä varautua siihen, että tietoturva voi pettää.

– Vaikka et tekisi itse virhettä, jokin käyttämäsi palveluntarjoaja saatetaan hakkeroida. Jokainen ostotapahtuma tai uuteen palveluun rekisteröityminen voi johtaa luottokortin tietojen vuotoon, Koivunen toteaa.

Salasanojen vuototapaukset ovat jo arkipäivää. Koivunen kehottaakin käyttämään jokaisessa eri palvelussa yksilöllistä salasanaa.

Tärkeää on myös suunnitelmallinen toiminta. Koivusen mukaan esimerkiksi luottokortteja kannattaa olla useampia. On hyvä käyttää eri kortteja lomamatkoilla, lähikaupassa ja työmatkoilla. Näin on helpompi seurata, onko esimerkiksi jotakin luottokorttia käytetty väärin.

Ongelma ei kosketa ainoastaan yksilöitä, vaan myös yritykset ovat kohteena. Koivusen mukaan tietoturvariskeihin pitää suhtautua yhtä vakavasti kuin mihin tahansa liiketoimintaan liittyviin riskeihin.

Henkilötiedot varastettu jo 160 000 suomalaiselta
• Henkilötietovarkaudet ovat kasvussa. Tähän mennessä varkauden uhriksi on joutunut jo 160 000 suomalaista.
• Lähes neljännes henkilötietovarkauksista tapahtuu tietomurtojen yhteydessä.
• Erityisessä riskiryhmässä ovat 18–29-vuotiaat miehet. He joutuvat muita kaksi kertaa todennäköisemmin henkilötietovarkaan uhriksi.
• Kasvavassa riskiryhmässä ovat iäkkäät ihmiset ja muistisairaat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt