Jihadistit tappavat toisiaan – ”ISIS on tuhonnut al-Qaidan”

Al-Qaidan uskonnollisten johtajien mukaan ISIS-järjestö on vienyt sen kyvyn toimia.

”ISIS on voittanut sekä propagandasodan että taistelut al-Qaidaa vastaan”, Abu Qatadana tunnettu Omar Mahmud Othman sanoo The Guardianille.

Qatada on yksi al-Qaida -johtaja Ayman al-Zawahirin lähipiiriläisistä ja kuuluu terroristijärjestön korkeimpiin uskonnollisiin johtajiin.

Samaa mieltä on myös Abu Muhammad al-Maqdisi, jota Guardian luonnehtii kaikkein vaikutusvaltaisimmaksi jihadistien uskonnolliseksi johtajaksi maailmassa. Hänen mukaansa ISIS on käytännössä tuhonnut al-Qaidan.

Al-Qaida -johtajien mukaan al-Zawahiri on eristetty joukoistaan ja kenttäkomentajistaan ja hänen järjestönsä pyörii vain vanhoista ajoista periytyvän uskollisuuden pohjalta.

”Mitään organisaatiota ei ole enää olemassa”, al-Maqdisi sanoo.

Abu Qatadan mielestä ISIS on vienyt toimintansa liiankin äärimmäiseksi. Hän kutsuu laajoja alueita ja useita kaupunkeja Irakissa ja Syyriassa valloittanutta järjestöä ”jihadistiliikkeen sisällä kasvavaksi syöväksi”.

”ISIS ei kunnioita ketään”, hän toteaa.

ISIS oli alun perin al-Qaidan alajärjestö. Se kuitenkin erotettiin al-Qaidan verkostosta sen jälkeen, kun sen johto kieltäytyi noudattamasta al-Zawahirin määräyksiä. Jihadistijärjestöjen välinen riita on johtanut viime vuosina sisäiseen välienselvittelyyn, jossa on menettänyt henkensä tuhansia islamistitaistelijoita.

Al-Qaidan lisäksi ISIS taistelee myös muun muassa erityisesti Afganistanissa vaikuttavaa taliban-liikettä vastaan. ISIS:n joukot mestasivat hiljattain 10 taliban-taistelijaa. Keskiviikkona Libyan al-Qaida taas vannoi kostoa ISIS-järjestölle ja väitti sen surmanneen yhden järjestön johtajista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt