X
SULJE MAINOS
Al-Holin leirillä on kymmenkunta suomalaista naista ja noin 30 heidän lastaan. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

Jihadismitutkijan mukaan mikään länsimaa ei ole hakenut leirien naisia

Suomen päätös tuoda kaikki naiset al-Holista olisi poikkeuksellinen.

Suomen on kerrottu pyrkivän siihen, että al-Holin leiriltä tuotaisiin Suomeen ainakin lapset. Tämä on kuitenkin käytännössä mahdotonta sekä juridisten kysymysten että sen vuoksi, etteivät leiriä vartioivat kurdiviranomaiset hajota perheitä. Siis myös naiset olisi kotiutettava, mikäli näin toimittaisiin. Mediatietojen mukaan operaatioon on pitkälle viety ja aktiivinen suunnitelma. Naisten kotiuttaminen leiriltä olisi kuitenkin kansainvälisesti vertaillen poikkeuksellinen ratkaisu.

Jihadismitutkija Juha Saarinen toteaa, että päätös tuoda myös naiset ei olisi poikkeuksellinen pelkästään pohjoismaisessa kontekstissa, vaan myös länsimaisessa.

– Yksikään länsimaa ei tietääkseni ole hakenut pois kaikkia naispuolisia kansalaisiaan. Muiden maiden joukossa on muutamia esimerkkejä, Saarinen tviittaa.

Hänen mukaansa perheiden erottamisesta kieltäytyminen ei ole kurdien SDF:lle pelkkä humanitaarinen kysymys.

– Poliittinen peliliike ja strateginen valinta. Jos he sallisivat lasten erottamisen, aikuisten naispuolisten Isis-aktivistien palauttaminen länsimaihin olisi merkittävästi epätodennäköisempää, tutkija muistuttaa.

Helsingin Sanomat selvittää tästä löytyvässä jutussaan Ruotsin, Tanskan ja Norjan asiassa tekemiä ratkaisuja. Ne ovat tuoneet leiriltä lapsia, jotka ovat pääosin olleet orpoja. Lisäksi Tanska on tuonut takaisin yhden sairaan lapsen, jonka leirillä oleva äiti suostui kirjallisesti siihen, että Tanskaan lähti vain lapsi.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman tyrmää naisten tuomisen leiriltä Twitterissä.

– Kun muut Pohjoismaat tukkivat kiireesti portteja jihadisteilta, Suomen hallitus on avaamassa niitä. Ei mitään järkeä, hän sanoo Twitterissä.

– Suomen ei pidä olla Pohjoismaiden edelläkävijä sinisilmäisyydessä, vaan realismissa ja turvallisuudessa, Vestman jatkaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt