Poliiseja Amsterdamin päärautatieaseman ulkopuolella. / Germain Moyon / AFP / LEHTIKUVA

Jihadisti veti puukon esiin – ammuttiin 9 sekunnissa

Amsterdamin poliisi on koulutettu tarkkailemaan epäilyttävästi käyttäytyviä henkilöitä.

Poliisiviranomaiset ovat paljastaneet, miten Amsterdamin rautatieasemalla viime perjantaina sattuneeseen terrorihyökkäykseen pystyttiin vastaamaan poikkeuksellisen nopeasti.

19-vuotiasta afganistanilaista turvapaikanhakija Jawed S:ää ammuttiin vain yhdeksän sekuntia sen jälkeen, kun hän oli haavoittanut puukollaan kahta amerikkalaisturistia.

Amsterdamin poliisipäällikön mukaan epäilty oli noussut junasta hieman ennen puoltapäivää viime perjantaina. Julkista liikennettä valvova poliisi oli kiinnittänyt huomiota henkilön epäilyttävään käyttäytymiseen.

Kyseisten poliisien tehtävänä on BBC:n mukaan havaita muun muassa mahdollisia taskuvarkaita ja terroristeja.

– Hän kutsui paikalle kaksi muuta poliisia ja keskusteli heidän kanssaan parhaasta tavasta lähestyä epäiltyä. Samalla [Jawed S] aloitti puukkohyökkäyksensä.

Hyökkääjä puukotti ensimmäistä amerikkalaisturistia selkään kioskin edustalla. Kahdenkymmenen metrin päässä tilannetta tarkkailevat poliisit vetivät esiin aseensa ja avasivat tulen.

Terroristi loukkaantui lonkan alueelle, ja tilanne ohi ohi alle kymmenessä sekunnissa.

Poliisi otti mallia Israelista

Amsterdamia on pidetty jo pitkään houkuttelevana kohteena terrori-iskuille. Hollannin poliisi kertoo ottaneensa mallia Israelin turvallisuusviranomaisten käyttämästä ”ennakoivasta profiloinnista”, jonka kautta mahdolliset hyökkääjät pyritään tunnistamaan mahdollisimman ajoissa.

On esimerkiksi epäilyttävää, jos junaa näennäisesti odottava henkilö ei seuraa laiturien aikataulunäyttöjä. Erikoisesti käyttäytyvää henkilöä lähestytään ainakin kahden poliisin voimin.

Yhdysvaltain suurlähetystön mukaan hyökkääjä ei tiennyt uhriensa kansallisuutta. Suurlähettiläs Peke Hoekstran mukaan kyseessä oli hyökkäys länsimaisia arvoja kohtaan.

Viranomaisten mukaan Jawed S oli raivostunut hollantilaispoliitikko Geert Wildersin järjestämästä pilapiirroskilpailusta profeetta Muhammedista. Saksasta turvapaikkaa vuonna 2015 hakeneen afganistanilaismiehen mukaan ”islamia ja Koraania oli loukattu” Hollannissa.

Wilders kertoi viime perjantaina peruvansa kilpailun islamistisen väkivallan riskin vuoksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt