JHL:n toimitalo Helsingissä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

JHL:n jäsenet ylityökieltoon energia-alalla

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on päättänyt ylityökiellosta, joka koskee sähkö-, energia-, ICT- ja verkostoalan työehtosopimusta noudattavia liiton työntekijöitä.

Syynä työtaisteluun on JHL:n mukaan työnantajaliittojen haluttomuus työehdoista sopimiseen.

Ylityökielto alkaa 1. helmikuuta kello 06.00, ellei alalla synny uutta työehtosopimusta sitä ennen. Ylityökielto jatkuu toistaiseksi.

JHL tavoittelee ylityökiellolla alan sopimusneuvotteluiden nopeaa vauhdittamista tammikuun loppuun mennessä.
Ylityökielto on laillinen toimenpide 1. helmikuuta alkaen, kun sopimukseton tila alkaa.

”Pitkän harkinnan lopputulos”

JHL:n mukaan sopiminen liittojen ja työnantajien välillä on ajautunut työnantajien ota tai jätä -tarjouksiksi.

– Energiateollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat Palta tarjoavat neuvotteluesityksiä, joissa asioista ei sovita, vaan asiat siirretään paikallisesti ratkaistaviksi. Työnantajaliitot näkevät, että liittojen edunvalvonta ohitetaan parhaiten työpaikoilla, kun luottamusmiehiä painostetaan sopimaan asioista työnantajien etujen mukaisesti, JHL sanoo tiedotteessaan.

Ammattiliiton mukaan heikennysesitykset ja työnantajan tarjoama saneluvalta eivät ole oikea tapa korjata luottamusta ja ostovoimaa kohentuneessa taloustilanteessa.

– Energia- ja verkonrakennusyhtiöiden tuloskunto ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvällä tolalla. Palkankorotuksille sekä työehtojen myönteiselle kehitykselle on tilaa, koska viimeiset neljä vuotta alalla on jaettu lähes nollakorotuksia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt