JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

JHL vaatii Jyväskylää pysäyttämään yt-myllyn

Jyväskylä käy yt-neuvotteluja, joissa on väläytelty lähes 200 henkilötyövuoden vähentämistä.

– Veroprosentin maltillinen nosto laittaisi kaupungin talouden parempaan tasapainoon kuin julmat henkilöstövähennykset, sanoo Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (sd.).

Jyväskylän yt-neuvotteluiden kuluessa on puhuttu jopa liki 200 henkilötyövuoden vähennyksistä. Henkilökuntaa uhkaavat niin irtisanomiset, osa-aikaistamiset kuin lomautuksetkin.

Kaupunki perustelee neuvotteluja muun muassa koronatilanteella, joka on kurittanut kuntien taloutta. Niemi-Laine muistuttaa, että kasvava työttömyys tulee kalliiksi.

– Koronan keskellä on tärkeää pitää ihmiset töissä. Työttömyys ja lomautukset näkyvät nopeasti kuluina, kun työttömyysmenot lähtevät laukalle.

Hänen mukaansa korona kelpaa Jyväskylässä syyksi henkilökunnan kurittamiseen, koska kyseessä on poikkeuksellinen kriisi.

– Sen sijaan veroja ei koronan takia voi kaupungissa nostaa, koska kyseessä on poikkeuksellinen kriisi. Näin järkeilee Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto talousarvioesityksessään.

Niemi-Laine hämmästelee, miksi Jyväskylä ei edes harkitse veronkorotusta. Kaupungin veroprosentti on ollut nykyisellä tasollaan jo vuodesta 2014.

– Puolen prosenttiyksikön nosto tarkoittaisi keskimäärin noin viiden euron lisämenoa kuussa. Se on kohtuullinen hinta siitä, että kaupungin työehdot ja palvelut säilyvät.

Niemi-Laine perää Jyväskylältä malttia ”yt-myllyyn”. Hän muistuttaa, että hallitus on luvannut kunnille rahoitusta, jolla koronamenot kuitataan.

Kaupungin yt-neuvottelut päättyvät 27. lokakuuta. Jyväskylän kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden talousarviosta 23. marraskuuta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt