JHL:n toimitalo Helsingissä. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

JHL:n mukaan kikytalkoot ovat ohi

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n mukaan palkankorotusten pitää tuntua tilipussissa.

Ilmaiset kiky-tunnit eivät enää jatkossa mahdu kuntien työehtosopimuksiin, JHL toteaa. Lisäksi julkisen alan ammattilaiset tarvitsevat palkankorotukset, jotka parantavat ostovoimaa ja kurovat umpeen julkisen sektorin ja vientialojen palkkaeroja.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto vaatii, että niin kutsutussa kiky-sopimuksessa tehty 24 tunnin työajan pidennys lopetetaan myös kunta-alalla nykyiseen sopimuskauteen. Neuvottelut uusista kunta-alan työ- ja virkaehtosopimuksista alkoivat tänään tiistaina.

– Julkisen alan ammattilaiset ovat tehneet vuosikausia ilmaisia talkootöitä, jotta Suomen talous on saatu uuteen nousuun. Nyt työaika pitää palauttaa tasolle, jolla se oli ennen epäreilua kiky-sopimusta. Ei ole mitään syytä, miksi julkisella sektorilla tehtäisiin ilmaistyötä, josta teollisuusaloilla luovutaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine (sd.) sanoo.

Tällä kierrokselle kunta-alalle pitää saada palkankorotukset, jotka parantavat ostovoimaa. Korotusten tulee kuroa umpeen palkkaeroja julkisten alojen ja teollisuuden välillä. JHL suosii palkankorotuksia, joista valtaosa maksetaan yleiskorotuksena kaikille työntekijöille. Korotuksissa pitää painottaa matalapalkka-aloja.

– Kaikki kuntatyön ammattilaiset ansaitsevat palkankorotuksen. Ei ole syytä suosia joitain tehtäviä muiden kustannuksella. Paikallisesti neuvoteltavat korotukset eivät meille maistu, niistä on huonoja kokemuksia kuluvalta sopimuskaudelta, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch toteaa.

JHL muistuttaa, että kunta-alalla myös matalapalkkaiset työntekijät tekevät elintärkeää työtä. Esimerkiksi sairaaloissa ammattitaitoiset laitoshuoltajat, sähkömiehet ja välinehuoltajat takaavat, että leikkaukset voidaan tehdä turvallisesti.

JHL tavoittelee tällä kierrokselle myös ratkaisuja, jotka parantavat työhyvinvointia. Esimerkiksi perhevapaita pitää kehittää ja opiskelua työn ohessa helpottaa.

Kunta-alan nykyiset työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta saakka.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt