Päivi Niemi-Laine. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

JHL kaipaa tietoa valinnanvapauden kustannuksista

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kannattaa aikalisää valinnanvapauslainsäädännön valmistelussa.

JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan on hyvä, että valinnanvapausesityksen julkistamisessa otettiin aikalisä.

– Ensi viikon julkistamisen yhteydessä tulisi olla tietoa kustannuksista ja linjauksista kuten siitä, onko asiakasseteli subjektiivinen vai ei, Niemi-Laina vaatii tiedotteessaan.

Tukipalvelujen tilanne on JHL:n mielestä edelleen epävarma. Järjestön mukaan esimerkiksi välinehuolto ja laboratoriopalvelut ovat osa ketjua, joka takaa kunnollisen hoidon. Nämä palvelut pitää järjestön mielestä tehdä omana työnä, jotta laatu pysyy hyvänä ja työtä voidaan tehdä joustavasti.

Myös siivous ja ruokahuolto ovat JHL:n mukaan erottamaton osa toimivaa sote-pakettia.

– Ei ole mitään järkeä purkaa toimivia tukipalvelujen malleja ja kadottaa ammattilaisten osaamista. Tukipalvelujen rooli osana soten palveluketjua on ratkaistava mahdollisimman pian, Niemi-Laine huomauttaa.

Hänen mukaansa julkisen vallan on koordinoitava palvelua, jotta kokonaisuus pysyy hallittuna.

– Muuten kustannusten hillintä ei onnistu ja tavoitteet sote-integraatiosta eli sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteensopivuudesta ja ihmisen hoitamisesta kokonaisuutena voidaan unohtaa, Niemi-Laine painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt